Χωρίς ελέγχους και τυπικές διαδικασίες αρχίζει η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με βάση τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση για να μειωθούν οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες και να τονωθεί σχετικά η οικονομία.
Το πρόβλημα για τις πιο αδύναμες οικονομικά επιχειρήσεις ήταν μεγάλο
Το «πράσινο φως» άναψε με την έκδοση της εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων, που εκκρεμούσε εδώ και έναν σχεδόν μήνα και ουσιαστικά «μπλόκαρε» το μέτρο. Η Τρόικα πρακολουθούσε την υπόθεση και παρασκηνιακά πίεζε για την εφαρμογή του μέτρου.

Μέχρι σήμερα οι μικρές αυτές επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις δεν γίνονταν με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί η φορολογική αρχή να σου επιστρέφει χρήματα και την ίδια στιγμή η επιχείρηση να χρωστά ακόμη και πολλαπλάσια ποσά. Είχε μια λογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αδυναμία όμως των ελεγκτικών μηχανισμών να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μπλόκαρε τα ποσά αυτά στα δημόσια Ταμεία.

Ταυτόχρονα, συντελούσε και στη διαμόρφωση πλεονασμάτων, που σε μεγάλο ποσοστό αλλά όχι στο σύνολό τους έχουν λογιστικό χαρακτήρα.
Οι εκταμιεύσεις αυτές θα λύσουν και ένα μέρος του προβλήματος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, που αντιμετωπίζοντας πρόβλημα ρευστότητα προτιμούν να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για κάποιους μήνες

Το πρόβλημα για τις πιο αδύναμες οικονομικά επιχειρήσεις ήταν μεγάλο. Μη έχοντας πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, με την αγορά να έχει «στραγγίξει από ρευστό» η εκταμίευση των ποσών αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις ζήτημα «ζωής και θανάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκταμιεύσεις αυτές θα λύσουν και ένα μέρος του προβλήματος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, που αντιμετωπίζοντας πρόβλημα ρευστότητα προτιμούν να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για κάποιους μήνες.

Χρειάστηκε βέβαια να περάσει ένας σχεδόν μήνας καθώς η διάταξη που συμφωνήθηκε με την τρόικα είχε ενεργοποιηθεί τυπικώς από την 1η Αυγούστου αλλά λόγω της απουσίας της εγκυκλίου με τις διευκρινίσεις (η οποία εκδόθηκε σήμερα) οι επιστροφές είχαν ουσιαστικά μπλοκάρει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, η διάταξη για την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ νομικών προσώπων:

Εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Αφορά σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1.8.2017), αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται.

Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.

Εφαρμόζεται, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης