Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα διενεργούνται, από την 1η Μαΐου του 2018, οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων όταν επισπεύδων του πλειστηριασμού είναι το Δημόσιο. Με τον τρόπο ικανοποιήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ένα ακόμη και μάλιστα βασικό προαπαιτούμενο από αυτά που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών από τις τράπεζες με στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δη στον «σκληρό πυρήνα» τους

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, σήμερα το απόγευμα, ορίζεται το παραπάνω, ενώ επέρχονται και αλλαγές στη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οι διατάξεις που κατατέθηκαν, προβλέπουν:

– Οι πλειστηριασμοί ακινήτων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) από 1η/5/2018 δεν διενεργούνται σε φυσικό χώρο, αλλά σε ηλεκτρονικό.

– Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για διενέργεια σε φυσικό χώρο έως και τις 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ΚΕΔΕ πριν τις αλλαγές που κατατέθηκαν σήμερα.

– Καταργούνται οι υποχρεώσεις δημοσίευσης των προγραμμάτων πλειστηριασμού σε έντυπα και θεσπίζεται η δημοσίευση στο δελτίο δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Αυξάνεται, από τις τρεις ημέρες που είναι σήμερα στις 40, ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού στον οφειλέτη.

– Για προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν μέχρι την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ότι τα ακίνητα εκπλειστηριάζονται στην εμπορική αξία, θα ισχύει η εμπορική αξία ως τιμή προσφοράς.

Στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών 11 δισ.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών από τις τράπεζες με στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δη στον «σκληρό πυρήνα» τους.

Σε αυτόν το «σκληρό πυρήνα» αντιστοιχούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 10 – 11 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν σε περιστασιακούς κακοπληρωτές.
Η εμφάνιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στα γκισέ των τραπεζών αναμένεται να ενταθεί ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.

Για τις τράπεζες, οι πλειστηριασμοί θα στοχεύσουν στους αποδεδειγμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι υπολογίζονται στο 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 11% αντιστοιχεί στον «σκληρό πυρήνα» των κατά συνείδηση στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως εκτιμούν οι τράπεζες.

Πάντως, όπως διαπιστώνουν οι τράπεζες, μετά την 29η Νοεμβρίου 2017, οπότε τυπικά ενεργοποιήθηκαν οι πλειστηριασμοί παρατηρείται αύξηση των δανειοληπτών που είχαν απλήρωτα δάνεια και σπεύδουν να τα ρυθμίσουν.

Οι ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση έδωσε σταθερά σήματα για τη θέλησή της να προασπίσει με το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου μόνο τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες και να απομονώσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η εμφάνιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στα γκισέ των τραπεζών αναμένεται να ενταθεί ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρακώλυσης των τραπεζών στη διαδικασία ρευστοποίησης απαιτήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης