Ως «μάνα εξ ουρανού» περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτές, όχι για να βρεθούν σε καλή οικονομική θέση, αλλά απλά και μόνο για να ελπίζουν ότι θα επιβιώσουν.

Τα χρήματα όμως δεν εκταμιεύονται στον «βωμό» των υψηλών πλεονασμάτων. Το ελληνικό κράτος εδώ και χρόνια απλά… δεν πληρώνει.
Τα στοιχεία της Τειρεσίας δείχνουν υπερτριπλασιασμό των ακάλυπτων επιταγών, οι οποίες έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ έναντι 511,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα
Από τις κρατικές οφειλές όμως περιμένουν εκτός από τους επιχειρηματίες να πληρωθούν εργαζόμενοι, προμηθευτές και άλλες συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που κι αυτές έχουν να πληρώσουν τους δικούς τους εργαζόμενους και προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας «θανατηφόρος» κύκλος για τις επιχειρήσεις έχει ανοίξει και δεν λέει να κλείσει.

Τα στοιχεία της Τειρεσίας δείχνουν υπερτριπλασιασμό των ακάλυπτων επιταγών, οι οποίες έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ έναντι 511,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές, τα «κανόνια» στην αγορά, εκτινάχθηκαν στο 1,77 δισ. ευρώ έναντι 595 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται ποτέ όχι μόνο σε επίπεδο εξαμήνου αλλά σε επίπεδο έτους, καθώς μέχρι σήμερα το πιο υψηλό ποσό ακάλυπτων επιταγών, ήταν 1,6 δισ. ευρώ και είχε καταγραφεί όλο το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που έφθασε να αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων από τους δανειστές. Την προηγούμενη φορά, η χώρα επιχειρηματολόγησε, δεσμεύτηκε, έπεισε και πήρε τα χρήματα από τους δανειστές αλλά δεν… πλήρωσε.

Αυτή τη φορά, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνοδεύτηκε από τη ρητή δέσμευση ότι θα αρχίσουν να εξοφλούνται οι υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι δανειστές δεν πείσθηκαν και κράτησαν τα επιπλέον 800 εκ ευρώ μέχρι να δουν τις… αποδείξεις πληρωμής.
Πάνω από το 16% του βεβαιωμένου ΦΠΑ δεν αποδίδεται στην ώρα του, αναμένοντας την επόμενη εκκαθάριση
Χθες οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης πήγαν στο EuroWorking Group χωρίς τα στοιχεία για τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, η ασφυξία των επιχειρήσεων και η άρνηση αποπληρωμής αυτών των χρημάτων, δύο και πλέον μήνες μετά το πέρας της σχετικής συμφωνίας, παραμένουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα.
Ειδικότερα, χιλιάδες αναμένεται να είναι τα λουκέτα για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το κράτος και δεν μπορούν εδώ και μήνες να πληρωθούν.
Και όλα αυτά παρά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς περί «ένεσης ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ» που θα υπήρχε στην αγορά από τα χρήματα που θα έπεφταν λόγω της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση από τον Ιούνιο έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει 800 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και από το φθινόπωρο άλλα 700 εκατ. ευρώ από τα χρέη της προς τους ιδιώτες ελάχιστα έχει πράξει.

Δεν είναι μόνο όμως όσοι συναλλάσονται με το κράτος. Πάνω από το 16% του βεβαιωμένου ΦΠΑ δεν αποδίδεται στην ώρα του, αναμένοντας την επόμενη εκκαθάριση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της (ΓΣΕΒΕΕ) Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, «ακούω από παντού παράπονα. Κάτι λίγα μόνο έχουν πληρωθεί, μαθαίνω για μερικά διχίλιαρα ή πεντοχίλιαρα, ενώ ακόμα και οι συμψηφισμοί έναντι υποχρεώσεων προς το Δημόσιο που οι επιχειρήσεις έχουν δεν προχωρούν».

Περίπου  12.500 – 13.000 επιχειρήσεις (κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι) αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, ενώ από τα πιθανά λουκέτα των επιχειρήσεων, προκύπτει υψηλός κίνδυνος απώλειας για 21.000 θέσεις απασχόλησης

Ο ίδιος θεωρεί ότι «η καθυστέρηση αυτή ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι μετά το καλοκαίρι εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις, άρα το Δημόσιο θέλει να έχει καθαρή εικόνα.
Ωστόσο, και με αυτή τη συνθήκη δεν σημαίνει ότι θα πέσει ρευστό στην αγορά. Ούτε ότι ένας συμψηφισμός μπορεί να ισοφαρίσει χρέη που πνίγουν τις επιχειρήσεις και τις αναγκάζουν σε λουκέτα, απολύσεις ή μειώσεις μισθών και μη καταβολές δεδουλευμένων».

«Παρά τις υποσχέσεις για τμηματική αποπληρωμή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ουδέν έχει γίνει και έτσι αναγκαζόμαστε να μην πληρώνουμε το προσωπικό μας και να απολύουμε» καταλήγει ο κ. Καββαθάς.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και των προμηθευτών στον Στρατό, στα αναλώσιμα, σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν είδη πληροφορικής και πολλές εξ αυτών πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύουν το κράτος μπαίνοντας μήνα με τον μήνα ακόμα πιο μέσα.

Τι να πει κανείς όμως για τους προμηθευτές των νοσοκομείων, για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν συνταγές χωρίς να πληρώνονται, για τις επιχειρήσεις εστίασης ακόμη και επιχειρήσεις τουρισμού, που έχουν «πελάτη» υπηρεσίες ή εταιρίες του Δημοσίου.

Έτσι λοιπόν, η χώρα μας κινδυνεύει στο επόμενο Eurogroup να βρεθεί σε θέση απολογίας. Και αυτό διότι όρος απαράβατος εκ μέρους των εταίρων ήταν η αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων ώστε η αγορά να πάρει μπρος και να σταματήσει το εν λόγω στρεβλό μοντέλο παρασιτικής λειτουργίας του κράτους έναντι των ιδιωτών.

Εξάλλου, μετά το χθεσινό EWG στις Βρυξέλλες η δόση δεν εγκρίθηκε και σύμφωνα με το ΑΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των ληξιοπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

H κυβέρνηση από τον Ιούνιο έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει 800 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και από το φθινόπωρο άλλα 700 εκατ. ευρώ από τα χρέη της προς τους ιδιώτες
Τα παραπάνω, δε, συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση στα 5,053 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από 4,8 δισ. ευρώ.
Τελικά όμως, εκτός των χρημάτων που πήραν οι δανειστές, καμία μέριμνα δεν έχει υπάρξει για τον ιδιωτικό τομέα που υποφέρει.

Ωστόσο όλα καθυστερούν με σαφή ευθύνη της ηγεσίας και των αρμόδιων πολιτικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να επικοινωνήσουν με τις αντίστοιχες των άλλων υπουργείων για να διασταυρώσουν οφειλές και υποχρεώσεις.

Και αυτό γιατί είτε λόγω θέρους δεν «έβγαιναν οι άδειες» και τελικά προτίμησαν να αφήσουν τις επιχειρήσεις και πάλι να περιμένουν, είτε λόγω προβλημάτων επικοινωνίας που υπήρχαν για όσα στελέχη έμειναν στην Αθήνα.

Ήδη το θέμα, εκτός της ΓΣΕΒΕΕ και της (ΕΣΕΕ) Ελληνικής Συνομοσποδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας, απασχολεί και τον ΣΕΒ, καθώς πολλές είναι οι βιομηχανίες-μέλη του που έχουν μεγάλα ανοίγματα και το κράτος δεν τις πληρώνει.

Χ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση «στεγνώνει» την αγορά

Φέρνοντας στο προσκήνιο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2017, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορεί τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πως έχει στεγνώσει την αγορά και έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.

«Τα έσοδα από τους φόρους, παρά τη “φορολογική καταιγίδα”, είναι χαμηλότερα κατά 600.000.000 ευρώ. Η υπερφορολόγηση εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου διογκώθηκε, αλλά οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν. Οι κυβερνητικές πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία “πήγαν περίπατο”. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Οφειλές οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 5,4 δις ευρώ, αυξημένες κατά 42% από το τέλος του 2014. Χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται πολλές εκκρεμείς υποχρεώσεις, όπως είναι η έκδοση νέων συντάξεων», τονίζει, σε δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, επισημαίνει πως αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πολύ εύκολα επιβάλλει φόρους και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, στεγνώνοντας την αγορά.

«Χρειάζεται, άμεσα, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Και η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει μέσα από ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο, με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολόγησης των πολιτών, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία», ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης