Σε νέα χαλάρωση των περιορισμών που επήλθαν από την επιβολή των capital controls προσανατολίζονται η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έτοιμη και απομένει να «πέσουν οι υπογραφές» από τον αρμόδιο υπουργόΣύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αφορούν τόσο στο όριο αναλήψεως μηνιαίως όσο και στο καθεστώς του ανοίγματος λογαριασμών. Oικονομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται η αύξηση του ορίου αναλήψεως από τα 1.800 ευρώ μηνιαίως που είναι σήμερα στα 2.300€.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη αύξηση του ποσού ανάληψης (σωρευτικά) έπειτα από τον Ιούνιο του 2015, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα capital controls.

Η ρύθμιση έρχεται σε μία περίοδο όπου ήδη έχουν προωθηθεί ανάλογα μέτρα για εταιρείες που προβαίνουν σε εξαγωγές, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές τους, να μπορούν ευκολότερα πλέον να αγοράζουν προϊόντα ή να διατηρούν λογαριασμούς.

Παράλληλα, οι πολίτες θα δύνανται να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζες. Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της διευκόλυνσης που υπάρχει πλέον για το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έτοιμη και απομένει να «πέσουν οι υπογραφές» από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εν συνεχεία η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Η ΠΝΠ θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τις εν λόγω αλλαγές η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η χαλάρωση θα οδηγήσει τους πολίτες να «βγάλουν από τα στρώματα» τα χρήματα που έχουν κρύψει και να εμπιστευτούν το τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης