Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία στο Ecofin για το εάν θα πρέπει να φορολογηθούν ξεχωριστά εταιρείες-ψηφιακοί κολοσσοί, όπως η Google ή η Amazon, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκτιμώντας ότι τα σχέδια της ΕΕ για τη λήψη απόφασης μέχρι το τέλος του έτους αναφορικά με τον ψηφιακό φόρο παραπέμπονται στις καλένδες.

Υπέρ της φορολόγησης τάσσονται οι Υπουργοί Οικονομικών δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την επίτευξη ομόφωνης απόφασης στην ΕΕ και προτείνει τη λύση μιας «αποτελεσματικής ‘μίνιμουμ’ φορολόγησης».

Σύμφωνα με αυτήν, οι φορολογικές αρχές της ΕΕ θα μετα-φορολογούν τα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, εάν κρίνουν ότι πληρώνουν λίγους φόρους στο εξωτερικό.

Ο Σολτς πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να λύσει το 85% των διαφιλονικούμενων φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες εμπίπτουν στον ψηφιακό φόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φοβάται ότι θα ‘ανοίξει η όρεξη’ των φορολογικών αρχών άλλων ξένων χωρών για τα κέρδη των γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών- με τις γερμανικές φορολογικές αρχές να χάνουν μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, γράφει το Spiegel.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης