Μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχουν τη δυνατότητα εργοδότες και εργαζόμενοι να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας του Αυγούστου και τη δήλωση της β΄ Φάσης για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Οι εργοδότες έχουν δύο 24ωρα έως την ερχόμενη Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις των αναστολών και της «Συν-Εργασίας» στο πληροφορικό σύστημα «Εργάνη», ενώ οι εργαζόμενοι έχουν τρία 24ωρα, έως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τις δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει ΚΑΔ υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή τον Αύγουστο, έως και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Η δήλωση υποβάλλεται με το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο τον μήνα Αύγουστο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση. Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/8/2020-31/8/2020): υποβάλλεται μια δήλωση αναστολής
Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/8/2020 – 8/8/2020, 13/8/2020-17/8/2020 και 25/8/2020-31/8/2020 : υποβάλλονται τρεις δηλώσεις αναστολής.

«Συν-Εργασία»

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες που ενέταξαν μισθωτούς στο «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο έχουν περιθώριο έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τη δήλωση της Β΄ Φάσης στο «Εργάνη». Τα στοιχεία που υποβάλλονται από τους εργοδότες στη β΄ Φάση είναι απαραίτητα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το κράτος την αποζημίωση βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή το 60% του μισθού που χάθηκε λόγω μειωμένου ωραρίου.

Οι δηλώσεις της Α’ Φάσης για τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο «Εργάνη».

Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Αντίθετα, όσοι τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Μονομερείς Υπεύθυνες Δηλώσεις

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Αύγουστο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών, με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν υπάρχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09/2020 υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα :

α) από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και

β) από την ημερομηνία λήξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, αλλά διέκοψαν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID-19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους (ανεξάρτητα από το αν τέθηκαν ή όχι σε αναστολή από τον εργοδότη τους) υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα:

α) από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και

β) από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη

Επίσης είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης