Έξι τύπους βεβαιώσεων θα μπορεί να παίρνει στα χέρια του κάθε ασφαλισμένος ηλεκτρονικά από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ αυτές είναι βεβαιώσεις για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·την υποβολή απογραφικής δήλωσης

·τη μεταβολή δραστηριότητας

·την εγγραφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·την προϋπηρεσία

·του Απογραφικού Δελτίου

·αποδεικτικών Ασφαλιστικής Ενημερότητας

Αναλυτικά:
1. Χορήγηση βεβαίωσης υποβολής Απογραφικής Δήλωσης μέσω διαδικτύου

Η βεβαίωση υποβολής Απογραφικής Δήλωσης του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε μελλοντικούς ασφαλισμένους μη μισθωτούς που απαιτείται για τη Δήλωση Έναρξης ή Επανέναρξης Επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Οι χρήστες εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Οι χρήστες της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και συμπληρώνουν τους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους οποίους επιθυμούν να προχωρήσουν σε έναρξη, ή επανέναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ταχυδρομική διεύθυνση άσκησης της δραστηριότητας, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν για το τρέχον έτος και υποβάλλουν το αίτημα για χορήγηση βεβαίωσης υποβολής Απογραφικής Δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ που εμφανίζονται στην υπηρεσία πρέπει να τροποποιηθούν, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται.

Εφόσον η ασφαλιστέα δραστηριότητα υπάγεται σε καθεστώς ασφάλισης τ. ΟΓΑ, συμπληρώνονται επιπλέον τα στοιχεία της αγροτικής/κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, τα στοιχεία εγγραφής σε σχετικά μητρώα, τα στοιχεία σχετικών βιβλιαρίων και αδειών, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για την απόδειξη της ασφαλιστέας ιδιότητας.

Επίσης συμπληρώνονται στοιχεία για ενδεχόμενη προηγούμενη, αναδρομική ή παράλληλη ασφάλιση, καθώς και για ενδεχόμενη λήψη σύνταξης.

Οι βεβαιώσεις περιλαμβάνουν τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας ή άλλου μέσου απόδειξης στοιχείων ταυτότητας, όπως ισχύουν τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ, τους ΚΑΔ που δήλωσε και την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης