Την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και εν συνεχεία της ΑΑΔΕ αναμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να οφεληθούν από την έκπτωση που θα έχουν από τις ανακαινίσεις και τις εργασίες που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος στα ακίνητά τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο ζητάει την άμεση έκδοση της ΚΥΑ απόφασης ώστε οι φορολογούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες δαπάνες να μπορούν να τις συμπεριλάβουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, ενώ από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε εργασίες στα ακίνητά τους το 2020 θα έχουν έκπτωση της τάξης του 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έκπτωση θα κερδίσουν στο 100% όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν εντός του 2020 σε εργασίες άνω των 16.000 ευρώ. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αφορά μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται για τις εργασίες που υλοποιήθηκαν στο ακίνητο. Εξαιρούνται από την  έκπτωση το κόστος των υλικών.

Είναι προφανές ότι ο λόγος που η κυβέρνηση θέσπισε την ανωτέρω έκπτωση έγκειται στο γεγονός ότι ο κλάδος της οικοδομής καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας-φοροδιαφυγής. Για να τύχουν της έκπτωσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τις σχετικές αποδείξεις και μάλιστα η πληρωμή του ποσού θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέσω τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση θα τονίζεται ότι οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 μέχρι και την 31η-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτηρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους τον φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Δηλαδή, το 40% του ποσού των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε καθένα από τα έτη 2020, 2021 και 2022 θα κατανέμεται ισόποσα στα εκάστοτε 4 επόμενα έτη και θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται σε βάρος του ιδιοκτήτη σε καθένα από τα 4 αυτά επόμενα έτη.

Π.χ., αν η δαπάνη πραγματοποιηθεί το 2020, το 40% αυτής θα κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε καθένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το ¼ του 40% της δαπάνης, θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.  

Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Με βάση τον «κόφτη» το  ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται στο 40% των 16.000 ευρώ, δηλαδή σε 6.400 ευρώ. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει, εξάλλου, η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:

– τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων,

– οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,

– οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσωe-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν.3862/2010 ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης