Εκπτώσεις έως 80% σε πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, 12:39
Εκπτώσεις έως 80% σε πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία
Νομοσχέδιο-σκούπα με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων η νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για τη "μαύρη εργασία" αλλά και αλλαγές στο χρόνο έναρξης συνταξιοδότησης των αγροτών, αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως επισημαίνει η "Καθημερινή", στα εργασιακά, οι προωθούμενες διατάξεις που σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν εδώ και μήνες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηρίζονται στη λογική κλιμάκωσης των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη.

Παράλληλα βέβαια, και έπειτα από τη διαβούλευση και με τους εργοδοτικούς φορείς, αναμένεται να ενσωματωθούν και σημαντικές εκπτώσεις στο ύψος του προστίμου.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν σημαντικά μειωμένα πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλάβουν νόμιμα τους εργαζόμενους που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καταγραφεί στον πίνακα προσωπικού.

Σημειώνεται πως σήμερα, το επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που έπειτα από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, διαπιστώνεται ανασφάλιστος, ανέρχεται σε 10.549,44 ευρώ (586,08 ευρώ επί 18 μήνες).

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ ανά ανασφάλιστο υπάλληλο (510,95 ευρώ επί 18 μήνες).

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, 12:39