Νέα μελέτη που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Δίκτυο φορολογικής Δικαιοσύνης» (Tax Justice Network) αποκαλύπτει ότι η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή των πλέον διεφθαρμένων χωρών, συγκεντρώνοντας «σκορ-ρεκόρ 76 μονάδων». Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα νησιά Κέιμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελβετία αποτελεί τον κορυφαίο φορολογικό παράδεισο στον κόσμο και ένα από τα κυριότερα εξωχώρια οικονομικά κέντρα», σύμφωνα με τη μελέτη Financial Secrecy Index – 2018.

Όπως δείχνει η έρευνα, «οι Ελβετοί μπορεί να είναι πρόθυμοι να συνεργασθούν, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με πλούσιες χώρες, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούν να προσφέρουν στους πολίτες φτωχών χωρών την ευκαιρία να φοροδιαφεύγουν».

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην 4η θέση, η Γερμανία στην 7η, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 9η, η Ιαπωνία στην 13η, με την Ολλανδία να φιγουράρει στη 14η θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 80ή θέση των φορολογικών παραδείσων, πάνω από το Γιβραλτάρ (83), τη Βενεζουέλα (85), τη Βουλγαρία (89), την Γκάνα (95) και την Αντίκουα-Βερμούδα (98).

Οι παράγοντες που εξετάσθηκαν για την κατάρτιση του καταλόγου είναι η βοήθεια που παρέχει το νομικό σύστημα των χωρών, ώστε να προσελκύουν φοροφυγάδες – υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία παραμένει η πλέον σημαντική λόγω της παρασιώπησης προέλευσης των χρημάτων που διοχετεύονται στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 89 ελβετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UBS και Credit Suisse, έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν αποζημιώσεις $5 δισεκατομμυρίων ως ποινή, επειδή επέτρεψαν σε πολίτες άλλων χωρών να διαθέτουν ανώνυμους λογαριασμούς.

Μερικοί φτάνουν να αποκαλούν την Ελβετία «ευρωπαϊκό Ρένο της Νεβάντα».

Στον κατάλογο επίσης λαμβάνεται υπ’ όψιν ο όγκος των χρημάτων που κατατίθενται στις τράπεζες των διαφόρων χωρών.

Έτσι σε σχέση με τον κατάλογο του 2015 οι ΗΠΑ ανέβηκαν από την τρίτη στη δεύτερη θέση.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω λίστα, από το 2015 έως το 2018 οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στις εξωχώριες αγορές κατά 14%, το οποίο συνολικά καταλαμβάνει το 22,3% στην παγκόσμια αγορά.

Οι νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα του καταλόγου των πλέον διεφθαρμένων χωρών, με κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (42), τη Σλοβενία (42), το Βέλγιο (44), τη Σουηδία (45), τη Λιθουανία (47), την Ιταλία (49) και τη Βραζιλία (49) να έχουν αυστηρότερους νόμους.

Οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κατάλογο των 112 είναι ο Καναδάς, το Σαν Μαρίνο, η Σάντα Λουτσία και το Σαιντ Βίνσεντ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης