Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το εγγυημένο εισόδημα εξαπέλυσε ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα ο κ. Δραγασάκης δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τρεις αλήθειες απέναντι στο θράσος & τα ψέματα της ΝΔ για το εγγυημένο εισόδημα:

Ποιος υπερασπίστηκε & ποιος πολέμησε το εγγυημένο εισόδημα;

–Το 2001 ο Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση δικαιώματος «για ένα ελάχιστο εισόδημα και πέραν αυτού δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλιση» [http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=2645]. Το ΠΑΣΟΚ & η ΝΔ την απέρριψαν. — Το 2005, με εισηγητή τον Γιάννη Δραγασάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση ενός «εγγυημένου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας» [https://dragasakis.gr/arthro-stin-efimerida-kiriakatiki-av…/]. Η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την απέρριψε [https://m.naftemporiki.gr/…/aperrifthi-protasi-sxn-gia-elax…].

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εγγυημένο εισόδημα είναι αποκλειστικό εργαλείο ή ένα από τα μέσα ενός ευρύτερου πλέγματος άσκησης κοινωνικής πολιτικής;

— Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για εμάς είναι ένα από τα όπλα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας & του αποκλεισμού. Γι’ αυτό θεσμοθετήσαμε, μεταξύ άλλων, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, με σκοπό την αντιμετώπιση & της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα όμως αναπτύξαμε μια ολόκληρη βεντάλια στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών. Γι’ αυτό, σε πολύ δύσκολα χρόνια, εμείς διαπραγματευθήκαμε σκληρά & πετύχαμε η εδραίωση του ΚΕΑ να μην προέρχεται από κατάργηση άλλων μέσων κοινωνικής πολιτικής, κάτι που η ΝΔ είχε αποδεχθεί πλήρως.

Αρκεί η εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος;

— Όχι & σ’ αυτό διαφέρουμε ριζικά από τη ΝΔ που εμμένει στο στενό ορισμό του εισοδήματος. Γι’ αυτό άλλωστε & από το 2001 μιλούσαμε συνολικά για δικαίωμα σε ευρύτερα αγαθά, που προϋποθέτουν αλλά υπερβαίνουν το εισόδημα. Μιλούσαμε & μιλάμε για δικαίωμα του πολίτη στην αξιοπρεπή διαβίωση & στα μέσα που την εξασφαλίζουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης