Επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν -όπως ανέφερε ο υπουργός- για επιχειρήσεις και κτήρια του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κ.λπ., το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα. Αλλάζει επίσης το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος, καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, γνωστοί εκ προτέρων, προς αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς καθώς και φαινομένων «συνωστισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επωνυμία του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι” υποδηλώνει και τη στόχευσή του, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν -μεταξύ άλλων- την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (π.χ. με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών), και την εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων διαχείρισης ενέργειας» διευκρίνισε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε:

«Το πρόγραμμα αυτό είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε όμως να είναι μια καλή αρχή και να σηματοδοτεί -μεταξύ άλλων- την αυξημένη έμφαση στις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Εξοικονομώ-Αυτονομώ και τα υπόλοιπα προγράμματα που θα ακολουθήσουν (για τα δημόσια κτήρια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις κ.ά.) συνιστούν μοχλούς ενεργοποίησης της αγοράς για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα στηριχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και άλλοι τομείς της εγχώριας παραγωγής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα δίνει έμφαση στις κτιριακές ανακαινίσεις που σημαίνει αφενός ότι από του χρόνου θα προκηρύσσονται προγράμματα- μαμούθ και αφετέρου ότι δεν τίθεται θέμα κάλυψης όσων μείνουν έξω από μια φάση του προγράμματος, διότι θα μπορούν να ενταχθούν στις επόμενες φάσεις. Επίσης θα αναβαθμιστεί και η πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών ώστε όπως είπε ο υπουργός να διασφαλίζεται το αποτέλεσμα ως προς τη επίτευξη των αποτελεσμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 850 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1 δισ. κατ’ έτος.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως οι προδιαγραφές των υλικών που θα χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση των κατοικιών θα είναι αυστηρότερες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είπε ότι το νέο πρόγραμμα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και ενισχύει την οικονομία, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης