Αυτοματοποιημένα χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών θα πραγματοποιούνται οι επιστροφές φόρων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, εντός του 2022 και «με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – πολίτη, μεριμνούμε για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών για όλες τις κατηγορίες των φόρων, με αξιοποίηση του προφίλ των φορολογουμένων και ανάλυση κριτηρίων». Συνολικά, η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να επιστρέψει φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου (άνω των 90 ημερών) οι οποίες κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς επιβαρύνονται με τόκο.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Στη λίστα αυτή θα εντάσσονται κυρίως οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων. Για τις υπόλοιπες θα διενεργείται επανέλεγχος, ενώ θα ζητούνται και πρόσθετα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τα πολύ μεγάλα ποσά επιστροφής, ναι μεν θα επιστρέφονται ταχύτερα, αλλά θα εξαιρεθούν από το αυτοματοποιημένο σύστημα. Επίσης, θα εξαιρεθούν και περιπτώσεις υπότροπων επιχειρήσεων στις οποίες στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις.

Με βάση το νέο σχέδιο οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Επί της ουσίας με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στα τέλη Ιανουαρίου συνολικά οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν στο ποσό των 774 εκατ. Από το ποσό αυτό, τα 345 εκατ. είναι άνω των 90 ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τα 345 εκατ. τα 300 εκατ. δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης