Φέσσας: Nα καταργηθεί η αύξηση 1% στις εισφορές επικουρικού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, 15:13
Φέσσας: Nα καταργηθεί η αύξηση 1% στις εισφορές επικουρικού
Την κατάργηση της αύξησης των εισφορών υπέρ του επικουρικού των μισθωτών από το 6% στο 7%, η οποία εφαρμόστηκε από τα μέσα του 2016, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κος. Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΓΣ του Συνδέσμου, παρουσία, της Υπ. Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΕΒ:

Με την παρουσία της Υπουργού Εργασίας κας Έφης Αχτσιόγλου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, χθες, (Τρίτη, 25/9/2018).

Την κα Αχτσιόγλου συνόδευσε ο Υφυπουργός κ. Νάσος Ηλιόπουλος. Καλωσορίζοντας την Υπουργό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ.Θεόδωρος Φέσσας στάθηκε ειδικότερα στην επίσπευση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που ψηφίστηκε μετά από Κυβερνητική τροπολογία. Στο σημείο αυτό, ο κ. Φέσσας, επισήμανε τα ακόλουθα:

Η επίσπευση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 δεν πρέπει να ακυρώσει την συστηματική διαβούλευση και τεκμηρίωση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων επενδύσεων. Η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταστεί προσχηματική.

Το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών και το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να έχει μια οικονομία συνδέεται με την παραγωγή και την παραγωγικότητά της. Με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της. Ο κίνδυνος μιας τεχνικά μη επαρκώς τεκμηριωμένης αύξησης των μισθών να λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης είναι υπαρκτός.

Αν υπήρχε λόγος επίσπευσης κατά ένα πεντάμηνο των προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, υπάρχει τώρα ακόμη σοβαρότερος λόγος ανάλογης επίσπευσης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, άμεσα από 1.10.2018 με μια ακόμη τροπολογία.

Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Ν. 4387/2016, είχαν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,50% + 0,50% με ημερομηνία λήξης τις 31.5.2019. Ως ένα αρχικό μικρό μεν, έμπρακτο δε, δείγμα γραφής στήριξης του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει άμεσα αυτή την αύξηση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «ο κόσμος της εργασίας προστατεύεται όταν έχει πραγματική και νόμιμη εργασία και διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για να εργαστεί σε κλάδους που αντέχουν στο διεθνή ανταγωνισμό και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή η συζήτηση έχει σημασία και επείγει να ξεκινήσει άμεσα μεταξύ της Κυβέρνησης, των Κομμάτων και των Κοινωνικών Εταίρων».

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του ΣΕΒ και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, τέθηκαν επίσης μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις υπεργολαβίες, τις δηλώσεις και τα πρόστιμα για την υπερεργασία και τις υπερωρίες.

Από την πλευρά του Υπουργείου δόθηκε η δέσμευση για εκτενή διάλογο με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, 15:13