Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open προανήγγειλε νέα δέσμη θετικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο, ένα μέρος των οποίων θα αφορά φοροελαφρύνσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Ξεκινώντας από τη σημερινή σύσκεψη, υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι «σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς -η άσκηση θα είναι πολυεπίπεδη- θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, να το επικαιροποιήσουμε, αν χρειαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναγνώρισε ότι «υπάρχει μία περιφερειακή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων», καθώς, όπως διαφαίνεται, «έχει μετακινηθεί το ιικό φορτίο από τη Δυτική Ευρώπη προς τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άνοιξαν την κοινωνία τους και την οικονομία τους χωρίς επαρκείς σταδιακούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «μία μικρή ανάπτυξη του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα, κυρίως από εισαγόμενα κρούσματα και ιδίως από τα χερσαία μας σύνορα», όμως «όλοι περιμέναμε τη σχετική αυτή επιδείνωση, απλώς η κατανομή είναι διαφορετική».

Στην ερώτηση εάν θα κλείσει ο Προμαχώνας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Θα ανταποκριθούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε ό,τι χρειάζεται. Είναι προφανές ότι οι τουριστικοί περιορισμοί της βόρειας Ελλάδας έχουν μία σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό της Βαλκανικής και της Ρωσίας. Αν χρειαστεί, θα επιβληθούν περιορισμοί, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν κυρίως με τα χερσαία σύνορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνοντας την απάντησή του σε αυτό το θέμα, βρήκε την ευκαιρία να στείλει και κάποια μηνύματα: «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε όλοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η πρόληψη για εμάς στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό και μολονότι έχουμε μία αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, δεν έχει υπάρξει σοβαρή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης συνολικά. Πρέπει να σταθούμε στα μέτρα ατομικής υγιεινής και πρόληψης. Επίσης να επισημάνω ότι στην Ελλάδα έχουμε μία δύσκολη άσκηση, πολύ δυσκολότερη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης αλλά υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχειρησιακό σχέδιο, οι έλεγχοι γίνονται με υψηλό επαγγελματισμό, η Πολιτική Προστασία δουλεύει στο ύψιστο επίπεδο».

Νέα μέτρα ανακούφισης

Σε άλλη ερώτηση, εάν θα εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο νέο πακέτο θετικών μέτρων, ο Γ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πακέτα μέτρων, τα οποία θα επιχειρήσουν να ανακουφίσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις. Βεβαίως, να έχουμε μία εικόνα ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την οικονομική στήριξη που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και στο ερώτημα εάν αυτή η δέσμη θετικών μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει και περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, ο υπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια του πρωθυπουργού, ο οποίος «στην ΕΕ έχει πολύ ισχυρό λόγο και πολιτικό κεφάλαιο, να καταστήσει δυνατό, βάσει των όρων που θα τεθούν, ένα μέρος να διατεθεί στην πραγματική οικονομία μέσω φοροελαφρύνσεων και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην κατάθεση, τις επόμενες ώρες, της έκθεσης της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων, της οποίας προΐσταται ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, «για το πώς θα πρέπει να υπάρξει η διαχείριση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο ορθολογικό μοντέλο, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της εργασίας και της οικονομίας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης