Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018, 16:29
Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι
Αποζημίωση 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτήρια που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές, με εμβαδό έως 150 τ.μ., τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν, προβλέπει Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών και Υποδομών, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό έγκριση η απόφαση για επιδότηση ενοικίου. Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την επισκευή των κτηρίων των περιοχών που επλήγησαν ανέρχεται σε 132 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές σε σύνολο περίπου 3.500 κτηρίων, 1.000 έχουν κριθεί «κόκκινα», δηλαδή ακατάλληλα για κατοίκηση, ενώ 794 «κίτρινα», που μπορούν να κατοικηθούν αφού πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επισκευές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αρωγής:

  • 1.000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου που ανακατασκευάζεται, έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου κατεδαφιστέας ιδιοκτησίας, χρήσης κατοικίας.
  • 550 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου που επισκευάζεται, σε συνδυασμό αποζημίωσης των πληγέντων φερόντων και μη φερόντων στοιχείων, και έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου επισκευάσιμης ιδιοκτησίας, χρήσης κατοικίας.


Προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση αρωγής για λοιπές χρήσεις κτηρίων, αναλογικά με τα παραπάνω ποσά, καθώς και η χορήγηση των τόκων των δανείων για την επισκευή κτηρίων.

Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την επισκευή των κτηρίων των περιοχών που επλήγησαν ανέρχεται σε 132 εκατ. ευρώ. Υπό έγκριση η απόφαση για επιδότηση ενοικίου

Στη διαδικασία των εγκρίσεων βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που κατείχαν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές κι αναμένεται η άμεση έκδοσή της.

Εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις Υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την επισκευή των κτηρίων στις περιοχές αυτές.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018, 16:45