Για την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες στο θέμα της διαχείρισης των επιταγών διαμαρτύρεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ζητεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την άμεση παρέμβασή του για οριστική επίλυση του θέματος. Ο Σύλλογος ζητάει αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που ορίζει ο νόμος και άμεση επίλυση όλων των επί μέρους προβλημάτων που προέκυψαν από τη μη έγκαιρη εφαρμογή του.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιότιμε κύριε Χαντζηνικολάου,

Σας ενημερώνουμε ότι πολλά μέλη μας που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, αλλά και συνάδελφοι από όλη τη χώρα, μας πληροφόρησαν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στην αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων, όπως αυτή αναφέρεται στο ΦΕΚ 4753, άρθρο 35 που εκδόθηκε στις 18-11-2020.

Η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη για τη λειτουργία της αγοράς, παρέχει το δικαίωμα αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων αξιογράφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου, για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κατά τόπους τραπεζικά ιδρύματα με την δικαιολογία ότι τα στελέχη τους δεν έχουν ενημερωθεί για το θέμα ή με το πρόσχημα ότι δεν έχει ακόμα λειτουργήσει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, “αναγκάζουν” τους επιχειρηματίες, εμμέσως πλην σαφώς, να καταβάλλουν το αντίτιμο των επιταγών που έχουν λήξει ή τους φέρνουν σε πραγματικά δύσκολη θέση συνεχίζοντας να λειτουργούν με το προηγούμενο καθεστώς, αγνοώντας τους κανόνες εφαρμογής της νέας διάταξης.

Αξιότιμε πρόεδρε, εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας διαμαρτυρόμαστε για αυτή την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες και ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για οριστική επίλυση του θέματος, με αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που ορίζει ο νόμος και άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν από τη μη έγκαιρη εφαρμογή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης