Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι το πιο δύσκολο τεχνικά ζήτημα της τέταρτης αξιολόγησης, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Εξήγησε ότι αυτό που γίνεται σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είναι η ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορέσει τεχνικά να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος στη διάθεσή της ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσει στους υπολογισμούς για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο ορίζει επιπλέον πως αφού οριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί αν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ ούτως ώστε να διασφαλίζονται τα αναγκαία δημοσιονομικά έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι δύο μέρες πριν το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών είχε αναγάγει σε μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αυτό του Δημοσίου και της διαδικασίας επιλογής Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών, η οποία όπως ανέφερε σήμερα η κ. Γεροβασίλη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτημα αν στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα συζητήθηκε το θέμα bad bank απάντησε ότι αυτό το ζήτημα, αν ανοίξει, αυτό θα γίνει σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Χρονικά, είπε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση των stress test.

Επισήμανε επίσης ότι ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής ενημέρωσε για την πρόοδο που υπήρχε το τελευταίο διάστημα στην ομαλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στη γεωγραφική τους επέκταση.

Ως ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο χρηματοπιστωτικό πεδίο ανέφερε αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως είπε το κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκε γιατί δεν προχωρά πιο γρήγορα η διαδικασία και σε ποια πεδία εντοπίζονται τα προβλήματα.

Επισήμανε επίσης ότι λόγω του αναμενόμενου ανασχηματισμού και της κενής θέσης αυτή τη στιγμή στο θώκο του υπουργείου οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα. Ως ένα από αυτά ανέφερε τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Επισήμανε ότι υπάρχει προφανώς άποψη εντός της κυβέρνησης, αλλά αυτή θα συζητηθεί με τους θεσμούς από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και θα συνδέεται με το πώς θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και πώς θα παταχθεί το φαινόμενο των κακοπληρωτών.

Πάντως περιθώριο έως τις 15 Μαρτίου έχουν 302 πιστοποιημένοι εκτιμητές προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.

Παγίδες αλλά και ευκαιρίες κρύβουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα. Οι φόροι, που υπολογίζονται με βάση αυτές αυξάνονται και μειώνονται αναλόγως.

Όλα δείχνουν ότι με τις νέες αντικειμενικές πλήττεται κυρίως η λεγόμενη λαϊκή κατοικία, καθώς θα αυξηθούν μαζί με τις αντικειμενικές οι φόροι και τα τέλη που συνοδεύουν ένα ακίνητο, ενώ σημαντική θα είναι η μείωση για τα ακριβά ακίνητα.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μειώσεις στα ακίνητα με αντικειμενική αξία αυτή τη στιγμή άνω των 2.500 ευρώ το τετραγωνικό. Οι μειώσεις στις αξίες υπολογίζονται στο 15% κατά μέσο όρο.

Για τα ακίνητα με αντικειμενική από 850 ευρώ ως 2.500 ευρώ δεν υπάρχει κανόνας, καθώς ανάλογα με τις εμπορικές θα υπάρξουν αλλού αυξήσεις και αλλού μειώσεις.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες περιοχών όπου σήμερα η τιμή κινείται ως τα 850 ευρώ.

Έτσι για όσους έχουν ένα ακίνητο με σημερινή αντικειμενική αξία ως τις 2.500 ευρώ και το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου η εμπορική αξία είναι μεγαλύτερη είναι καλό να προχωρήσουν, εάν το θέλουν, σε κινήσεις που αργότερα θα είναι πιο ακριβές με βάση τη νέα αντικειμενική όπως γονική παροχή, κληρονομία, μεταβίβαση κλπ.
Αντιθέτως όσοι διαθέτουν ακίνητο με σημερινή αντικειμενική άνω των 2.500 ευρώ καλό θα είναι να περιμένουν τις νέες αντικειμενικές καθώς και οι φόροι που συνοδεύουν το ακίνητο θα είναι σαφώς χαμηλότεροι.

Οι φόροι που καθορίζουν οι αντικειμενικές αξίες:

• ΕΝΦΙΑ
• Τεκμήριο κατοικίας
• Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης
• Τέλος ακίνητης περιουσίας
• ΦΠΑ νεόδμητων
• Φόρος μεταβίβασης
• Φόρος γονικής παροχής
• Φόρος δωρεάς
• Φόρος κληρονομιάς
• Φόρος χρησικτησίας
• Φόρος ανταλλαγής
• Δημοτικός φόρος
• Τέλη νομικών
• Τέλος μετεγγραφής
• Τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο
• Πρόστιμα αυθαιρέτων
• Εισφορά σε γη και χρήμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης