Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε το 2017 κατά 1,4%, παρ’ όλα αυτά η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν μόλις στο 0,1% (σε εποχικά διορθωμένους όρους), που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,9% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η «άτονη» επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά είναι πιεσμένα οικονομικά, πολύ περισσότερο από ό,τι εικαζόταν, και πως χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε τα θετικά βήματα στην απασχόληση να μεταφραστούν σε αύξηση της κατανάλωσηςΜολονότι τα ποσοστά αυτά είναι πιο κάτω από τα αναμενόμενα, η εν λόγω εξέλιξη σηματοδοτεί μια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά από το 2006, όταν η χώρα εμφάνιζε ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6%, με μία χαρακτηριστική άνοδο στο τελευταίο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις έγιναν το «βασικό όχημα» της ανάπτυξης, με μία συμμετοχή της τάξεως του 1,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση «προσθέτει» ένα 0,1%, ενώ η δημόσια κατανάλωση άλλο ένα 0,2% στα επίπεδα της ανάπτυξης.
Ο τομέας των εξαγωγών επωφελήθηκε από την υψηλότερη ζήτηση σε τρίτες χώρες, ωστόσο οι εισαγωγές και οι εξωτερικές επενδύσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας προς τα κάτω τον εν λόγω κλάδο.
Το πραγματικό ΑΕΠ εντός 2018 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% και το 2019 κατά 2,3%, πρόβλεψη η οποία είναι αναθεωρημένη προς τα κάτω συγκριτικά με τη χειμερινή στις αρχές του 2018.
Η χαμηλότερη πρόβλεψη επήλθε λόγω μεταφοράς της πιο μειωμένης -από την αναμενόμενη – ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Επιπρόσθετα, η «άτονη» επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά είναι πιεσμένα οικονομικά, πολύ περισσότερο από ό,τι εικαζόταν, και πως χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε τα θετικά βήματα στην απασχόληση να μεταφραστούν σε αύξηση της κατανάλωσης.
Οι επενδύσεις αναμένεται να εξακολουθήσουν τη θετική πορεία δυναμικά εφέτος και το 2019, και θα υποστηρίζονται από περαιτέρω βελτιώσεις στο οικονομικό κλίμα και από το συνεχές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Επιπρόσθετη ρευστότητα θα πρέπει να προέλθει από την κυβερνητική προσπάθεια να εκκαθαρίσει καθυστερούμενες οφειλές, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις αλλά και από τη στήριξη από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.
Οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν την καλή απόδοση.
Βασιζόμενος σε προ-κρατήσεις, ο τουριστικός τομέας φαίνεται πως θα αποδώσει και εφέτος πολλούς καρπούς. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να φθάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες εισαγωγών θα είναι εξίσου υψηλές, ως απόρροια της επενδυτικής δραστηριότητας.

Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές είναι απίθανο να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη.

Η ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2017.
Η ανεργία μειώθηκε στο 21,5% και αναμένεται να περιοριστεί κάτω από το 20% μέχρι το 2019. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές εφέτος και του χρόνου εξαιτίας της ευρύτερης – του αναμενομένου – επίδρασης των περσινών φορολογικών μέτρων, αλλά και της πιο βραδείας ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Παρομοίως, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν μόνο ελαφρώς. Το outlook εξαρτάται από την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από τον ESM.
Οι κίνδυνοι αναθεώρησης -προς τα κάτω των προβλέψεων- είναι πιο έντονοι και σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και τις περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις.

Το γενικό πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης έφθασε το 0,8% του ΑΕΠ το 2017 και υπερέβη σημαντικά -κατά περίπου 2,5% του ΑΕΠ – τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ.: της τάξεως του 1,75%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης