Οι ειδικοί του ΔΝΤ, ως βασικοί σύμβουλοι και εκτιμητές των δανειστών και των ευρωπαϊκών θεσμών, βρίσκονται στην Αθήνα και αρχίζουν τους κύκλους επαφών, προκειμένου να συντάξουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας καθώς και την εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του ΙουλίουΑσφαλιστικό, κοινωνικές δαπάνες και συλλογικές συμβάσεις τίθενται στο επίκεντρο της «ανάκρισης» από την οποία θα περάσουν τα αρμόδια υπουργεία από τους απεσταλμένους του ΔΝΤ, ενώ η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4.
Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συσκέψεις με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για το θέμα αυτό.
Τι θα συζητηθεί
Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018. Στα εργασιακά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019. Όσον αφορά στις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί (η μη εφαρμογή) προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

Μεταξύ άλλων επί τάπητος θα τεθούν:

– οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
– η επιτάχυνση πλειστηριασμών, τα «κόκκινα δάνεια» και η πώλησή τους σε Funds.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Αθήνα. Επίσης, οι συναντήσεις θα διεξαχθούν μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών του Ταμείου και των υπουργείων, που θα ενημερώνουν τους ανωτέρους τους.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης