Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις Επιτροπές Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν:

– την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-την απλοποίηση των υποχρεώσεων για ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ μέχρι 10.000 ευρώ.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, δηλώνοντας ωστόσο θετικοί επί της αρχής του. Από την πλευρά τους, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Στην ψηφιακή τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται και μετασχηματίζεται πρέπει να μην χάσουμε τα τρένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, χαρακτήρισε την κοινοτική οδηγία για την προσβασιμότητα στη νέα ψηφιακή τεχνολογία ως μια ψηφίδα σε μια συνολική στρατηγική σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

«Είναι παράλληλα και πεδίο μαχητικής διεκδίκησης στην ΕΕ καθώς στην ψηφιακή τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται και μετασχηματίζεται πρέπει να μην χάσουμε τα τρένο. Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε μόνο για το σήμερα» τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Έμφαση έδωσε στη διευκόλυνση της ψηφιακής πρόσβασης των ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι στη διαβούλευση που έγινε υπήρξε στενότατη συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο προτάσεις τους.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τόνισε με τη σειρά της ότι είναι πολύ θετική για τις μικρές επιχειρήσεις, που εξάγουν μέχρι 10.000 ευρώ προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ, η εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οδηγία που απλοποιεί το καθεστώς του ΦΠΑ

Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης της με την πολιτική που εφάρμοσε οδήγησε σε εξαφάνιση πάνω από 200.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν κυρίως εμπορικές.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έπεσε κατά επτά θέσεις από το 2015 στην κατάταξη των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Η χώρα όπως είπε, «σήμερα βρίσκεται στην 28η και τελευταία θέση στην ΕΕ», ενώ σημείωσε πως «δεν αρκούν οι ενσωματώσεις οδηγιών χωρίς σχέδιο και πόρους, καθώς την ίδια στιγμή οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του δημοσίου δεν είναι εύχρηστες και δεν παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες ουσίας στους πολίτες».

Αναφερόμενος στο θέμα της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον ψηφιακό κόσμο, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «η ψηφιακή ισότητα είναι μέρος ενός εκτεταμένου σχεδίου δράσεως που έχει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο βασίζεται και προβλέπει τη θέσπιση θέσης εθνικού συντονιστή, τη δημιουργία ειδικού κοινωνικού ταμείου για τη στήριξη τους, τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠΑ και τη δημιουργία προγράμματος προσωπικής βοήθειας για τις περιπτώσεις ατόμων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας».

«Η προώθηση της ψηφιακής ισότητας και η διευκόλυνση των ΑΜΕΑ για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως και ο ενιαίος ΦΠΑ σε όλα τα κράτη της ΕΕ που διευκολύνει τις συναλλαγές είναι θετικές διατάξεις, μπορούμε να τις ψηφίσουμε, διατηρούμε την επιφύλαξη μας για την Ολομέλεια για τυχόν τροπολογίες», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι, μέσω των ευρωπαϊκών οδηγιών γίνεται προσπάθεια ενοποίησης της αγοράς και σχεδιασμοί ιστότοπων για να διευκολυνθούν και να κυριαρχήσουν οι μεγάλοι όμιλοι.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, έκανε λόγο για «θετική οδηγία που κατοχυρώνει το δικαίωμα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Ευρώπης», όπως είπε.

«Ο σκοπός του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στους ιστότοπους σε κάθε πολίτη μας βρίσκει σύμφωνους όμως πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν αλλοιώνεται αυτή η αρχή με οποιοδήποτε τρόπο», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης