«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το κράτος που φαίνεται να βιάζεται να ανακοινώσει μέτρα άμεσης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δοκιμάζονται από την πανδημία, αλλά δεν δείχνει την ίδια σπουδή στην καταβολή των ποσών που το ίδιο ανακοινώνει ότι διαθέτει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις που… αισίως έχουν φθάσει τις επτά, αλλά καλά καλά δεν έχει εξοφληθεί η τέταρτη. Χιλιάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιμένουν τις όποιες ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες. Μια από τις κρίσιμες έχει αναδειχθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μετά την αιφνίδια και «σιωπηρή» αλλαγή των κριτηρίων ένταξης και κυρίως της περιόδου αναφοράς για τον τζίρο του δ΄ τριμήνου του 2020, πολλοί από όσους κατάφεραν να ενταχθούν δεν έχουν δει ακόμη το… χρώμα του χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετά την τέταρτη δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και κυρίως δεν ξέρουν πότε θα αρχίσει η ροή του χρήματος. Κι αυτό το τελευταίο είναι το χειρότερο, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους πληρωμές.

Χαρακτηριστική είναι η απόγνωση που μεταφέρει αναγνώστης του zougla.gr, κάνοντας έκκληση στο οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των πληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όπως η δική μου επιχείρηση, έτσι και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις που γνωρίζω, ΔΕΝ έχουμε ακόμα εισπράξει την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή σε οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες αιτήσεις!! Πληρώνεται η 6η, ανακοινώνεται η 7η και τόσες άλλες πληρωμές και δεν γνωρίζουν την εξόφληση της 5ης για εκατοντάδες επιχειρήσεις. Επικοινωνούμε καθημερινά με την ΑΑΔΕ και με το ΥΠΟΙΚ από τις 28/01 και δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ να μας ενημερώσει για την ημερομηνία καταβολής. Έχουν καθυστερήσει τόσο τις πληρωμές κάποιων εκατοντάδων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Οι αιτήσεις που γνωρίζω είναι οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες και σε διασταύρωση με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μας λένε ότι οι αιτήσεις είναι εγκεκριμένες, απλά δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

»Εμμέσως πλην σαφώς μας λένε ότι δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για την 5η.

»Την μία μας λένε ότι είναι θέμα διαθεσίμων και την άλλη ότι είναι θέμα συστήματος!! Γνωρίζουν όλοι πλέον ότι είναι χιλιάδες οι απλήρωτες επιχειρήσεις, μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, απευθυνόμενος σε λογιστές!! ΟΛΟΙ οι λογιστές πιστοποιούν ότι έχουν πάρα πολλές απλήρωτες εγκεκριμένες αιτήσεις 5ης επιστρεπτέας.
Κανένα μέσο δεν το έχει αναδείξει, κανένα μέσο δεν το έχει αναφέρει!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης