«Καμπανάκι» Μοσκοβισί για το ιταλικό χρέος

«Καμπανάκι» Μοσκοβισί για το ιταλικό χρέος
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία, προκειμένου να εργαστεί για τη διατήρηση του χρέους της υπό έλεγχο.

Ο κ. Μοσκοβισί προέτρεψε τη χώρα να περικόψει τις σπατάλες και να θέσει ως προτεραιότητα τις δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές, ώστε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης σε ξεχωριστό σημείο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απολύτως αφοσιωμένη» στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit.

Ο λαϊκιστικός κυβερνών συνασπισμός στην Ιταλία ζήτησε χθες από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Τζιοβάνι Τρία να επιτρέψει μεγαλύτερες δαπάνες στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους προκειμένου να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις που έλαβε, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες των αγορών για την κατάσταση του χρέους της Ιταλίας.

«Καλώ όλη την κυβέρνηση στην Ιταλία να είναι σαφής και να παραμείνει εκεί που πρέπει να παραμείνει --στον πυρήνα της Ευρωζώνης ως μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα που προτίθεται να διασφαλίσει ότι το χρέος της είναι υπό έλεγχο» σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Η Ιταλία, όπως κι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού της για το ερχόμενο έτος έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να το απορρίψει, εάν αποφασίσει ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες της Ε.Ε., ασκώντας μια εξουσία την οποία δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει.

Στρεφόμενος στο θέμα του Brexit, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί όσον αφορά στις «τέσσερις ελευθερίες» της διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, ανθρώπων και υπηρεσιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ενιαίας αγοράς της.

Ωστόσο, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν είναι «απολύτως αφοσιωμένη» στην επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έλαβε την αναγνώριση που ανέμενε για το σχέδιό της για το Brexit, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ότι η Βρετανία πρέπει να επεξεργαστεί εκ νέου τις προτάσεις της για τη Βόρεια Ιρλανδία και το εμπόριο.

Στην ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι «μια καλή συμφωνία (...) είναι ακόμη κάτι που γίνεται, αυτό είναι ακόμη εφικτό. Και η Κομισιόν εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, και μόνον προς αυτήν την κατεύθυνση».

Με μόνον έξι μήνες να έχουν απομείνει έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο χρόνος πιέζει και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν κάποιου είδους συμφωνία πριν από το τέλος της χρονιάς ώστε να αμβλύνουν τις ανησυχίες για ένα άτακτο Brexit, το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές το ερχόμενο έτος, ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

«Αυτό είναι κάτι που δεν αποκλείεται» είπε. «Δεν έχει έρθει η ώρα για να πω ακριβώς τι θα κάνω. Σε δύο με τρεις εβδομάδες από τώρα θα δηλώσω τις προθέσεις μου» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018, 12:35