Καρότο και μαστίγιο της Κομισιόν για την αξιολόγηση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, 07:59
Καρότο και μαστίγιο της Κομισιόν για την αξιολόγηση

Την τακτική του «μαστιγίου» και του «καρότου» ακολουθεί για άλλη μια φορά η Κομισιόν, στη νέα της, δεύτερη στη σειρά, έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Την τακτική του «μαστιγίου» και του «καρότου» ακολουθεί για άλλη μια φορά η Κομισιόν, στη νέα της, δεύτερη στη σειρά, έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότηταΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, καθώς θα διαπιστώνει καθυστερήσεις.

Το κατά πόσο η χώρα μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτήν την εισήγηση θα κρίνει και το εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, στην έκθεση οι θεσμοί θα επισημαίνουν ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων, κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ορισμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας), τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Ειδικά για το ζήτημα της προστασίας της Α' κατοικίας, η Κομισιόν θα δίνει έμφαση σε ενδεχόμενα κενά που θα δημιουργήσουν τα γενναιόδωρα δώρα σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νέου νόμου. Επιπλέον, η Επιτροπή θα τονίζει τον κίνδυνο ακόμη και συνεπείς δανειολήπτες να επιλέξουν κι εκείνοι την ένταξη  στον νόμο προκειμένου να ευνοηθούν από τη ρύθμιση που θα περιέχει και την επιδότηση του 33% της δόσης από το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs - SMPs) εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Την απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα λάβει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, με βάση τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της για τυχόν μακροοικονομικές ανισορροπίες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αναμένεται να παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Μάριαν Τίσεν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, 08:15