«Χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις ρύθμισαν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών» ανέφερε μιλώντας σε μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχουν κάνει αίτηση για να ρυθμίσουν τα χρέη τους 6.500 επιχειρήσεις κι άλλες 59.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την αίτηση.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε επίσης στις βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά την ψήφιση διατάξεων, τον Δεκέμβριο, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους πολύ περισσότεροι οφειλέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πλέον, μπορείς να υποβάλλεις την αίτησή σου συμπεριλαμβάνοντας όλα τα χρέη, Δημοσίου και τραπεζών, και στη συνέχεια, εάν οι τράπεζες δεν σου δίνουν μια ρύθμιση ή εάν σου δίνουν μια ρύθμιση την οποία εσύ δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις, προχωράς στη διαδικασία χωρίς τις τράπεζες. Άρα, μπορεί ο οφειλέτης να επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη προς το Δημόσιο και στη συνέχεια να πάει να ρυθμίσει τα χρέη στις τράπεζες με άλλον τρόπο» είπε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε:

«Επιπλέον, πριν, μπορούσες να ρυθμίσεις πολύ γρήγορα τα χρέη σου, σε μια “φαστ τρακ” διαδικασία, εάν όμως είχες χρέη μέχρι 50.000 ευρώ, που δεν χρειαζόσουν δηλαδή μελέτη βιωσιμότητας κ.τ.λ. Πλέον, έχει ψηφιστεί, το όριο έχει αυξηθεί στις 300.000. Θεωρούμε ότι θα πιάσει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε παρατήρηση, ότι οι διατάξεις προβλέπεται ότι θα εφαρμοστούν τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και σε ερώτηση για το τι προβλέπεται στο ενδιάμεσο διάστημα με την προστασία του νόμου απέναντι σε αναγκαστικά μέτρα, κ.τ.λ. ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι η προστασία δεν θίγεται, ούτε στο ενδιάμεσο διάστημα, αρκεί να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο αίτηση η οποία προχωρά μετά την εφαρμογή της διάταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ψηφίστηκε 22 Δεκέμβρη και θα εφαρμοστεί από 24 Μαρτίου του 2019. Ωστόσο, εάν κάνετε αίτηση, δεν σας την απορρίπτει. Μένει στο σύστημα έως 24 Μαρτίου και μετά συνεχίζει. Εάν κάνετε τώρα την αίτηση για να πάρετε την προστασία, η αίτηση μένει στην άκρη και στη συνέχεια προχωράει. Και θα ρωτήσει κάποιος: ”Μα, εάν η αίτηση μείνει για ενάμιση μήνα στην άκρη και μου τελειώσει η προθεσμία των δέκα μηνών;”. Ο ίδιος ο νόμος λέει ότι, εφόσον το κράτος αργεί να κάνει κάτι για τον πολίτη, η προστασία παρατείνεται μέχρι όσο το κράτος αργεί. Το ότι θα μείνετε στην άκρη για ενάμιση μήνα δεν σας θίγει κάπου».

Σε ερώτηση για το τι απαιτείται πλέον από την άποψη δικαιολογητικών για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης απάντησε: «Η διαδικασία, που ήταν πιο δύσκολη πριν από ενάμιση χρόνο, πλέον έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ. Τότε έπρεπε να έχεις 27 δικαιολογητικά και τώρα για την αίτηση χρειάζονται μόνο τρία δικαιολογητικά».

Σε ερώτηση για τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη ο κ. Κουρμούσης είπε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λήξη του άρθρου για τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, δυνατότητα που αναμένεται, όπως είπε, να ρυθμιστεί νομοθετικά το προσεχές διάστημα με μια άλλη διαδικασία.

«Για να ρυθμίσει κανείς τα χρέη του έχει δύο εργαλεία: εάν είναι φυσικό πρόσωπο, άνεργος, μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας ή μικροέμπορος μπορεί να πάει να κάνει μια αίτηση στο δικαστήριο και να ρυθμίσει όλα τα χρέη του, μέσω του νόμου Κατσέλη, με τις τροποποιήσεις που έγιναν με τον νόμο Σταθάκη. Και δεύτερον, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αφορά επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Οι δύο πρώτες κατηγορίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες και Δημόσιο, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες μόνο προς το Δημόσιο» πρόσθεσε.

«Αυτά είναι τα δύο υφιστάμενα εργαλεία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να εξελίσσονται» είπε ο κ. Κουρμούσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης