Στην εξέταση του θέματος της απαλλαγής του ΦΠΑ, στη ναυτιλία, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Ο κ. Κορκίδης παρέδωσε στον κ. Κουβέλη υπόμνημα θέσεων και προτάσεων του ΕΒΕΠ στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην επιβολή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες της ναυτιλίας, στην ανάγκη δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο ΕΒΕΠ για την έκδοση ηλεκτρονικής άδειας επισκευής και συντήρησης πλοίων, στην παρουσίαση του πρώτου ναυτιλιακού Cluster, “Maritime Hellas” και τα πλεονεκτήματα συμμετοχής σε αυτό, στα εμπόδια ανάπτυξης του διαμετακομιστικού εμπορίου στη χώρα μας, στις θέσεις του επιμελητηρίου για το Masterplan της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και στην παρουσίαση της μελέτης του Ε.Β.Ε.Π. και του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. για την χαρτογράφηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε ότι, η Ναυτιλία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και για το λόγο αυτό: «Oφείλουμε, να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτήν και στις προοπτικές που ανοίγονται στο συγκεκριμένο κλάδο. Οπωσδήποτε όμως, και η μεταποίηση δίνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν και στον κλάδο των Logistics, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η διευκόλυνση του εφοδιασμού πλοίων, αλλά και η εξέταση του θέματος της απαλλαγής του ΦΠΑ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Σημαντικό ζητούμενο είναι η διάχυση του πλούτου από τις λιμενικές ναυτιλιακές δραστηριότητες, στο πλαίσιο και της Σύμβασης με την ΟΛΠ Α.Ε.» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, ζήτησε την στήριξη του υπουργού για όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και για «οποιαδήποτε κοινή ενέργεια συμβάλλει, τόσο στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας». Τέλος, προσκάλεσε τον υπουργό στο Διοικητικό Συμβούλιο του επιμελητηρίου, τον προσεχή Οκτώβριο κι εκείνος το απεδέχθη, ώστε να συζητηθούν εκτενέστερα οι θέσεις και προτάσεις του επιμελητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης