Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ κατά εμπορικών εταίρων τους έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχταΜε τον τρόπο αυτόν τερματίστηκε μια δίμηνη εξαίρεση των εν λόγω περιοχών και «προλειάνθηκε» το έδαφος για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07.00 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα, τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε» είπε. Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η Ε.Ε., ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Ευρώπη, Καναδάς και Μεξικό προτίθενται να απαντήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αναφέρουν διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην Ε.Ε. καίριο πλήγμα αναμένεται να επέλθει για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αποφασισμένος να αποκλείσει από την αμερικανική αγορά τα ακριβότερα μοντέλα γερμανικών αυτοκινήτων.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι οι αμερικανικές Αρχές διερευνούν αν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα απειλούν τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και υπό αυτήν την έννοια αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Μέρκελ: Η Ευρώπη θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό» στους αμερικανικούς δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τη Λισαβόνα.
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επεσήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», υπογράμμισε.
Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απειλή των δασμών για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ε.Ε., κάτι που δεν ενδείκνυται για να κάνει κάποιος δουλειές, κυρίως με τους μακροχρόνια εταίρους, φίλους και συμμάχους».

Η κα Μάλμστρομ πρόσθεσε πως τώρα που είναι ξεκάθαρη η εικόνα, «η αντίδραση της Ε.Ε. θα είναι ανάλογη με το πλήγμα από την Ουάσινγκτον, αλλά και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ», ενώ, παράλληλα, θα προβλέπει μέτρα «που θα προστατεύσουν τις αγορές της Ε.Ε. από τις επιπτώσεις της πολιτικής των ΗΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η Ε.Ε. έληξε σήμερα, Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Η απάντηση του Μεξικού και του Καναδά

Άμεση ήταν η αντίδραση και του Μεξικού, που έσπευσε να εξαγγείλει αντίποινα υπό τη μορφή δασμών. Χωρίς να διευκρινίσει το ύψος των δασμών, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν στις εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού κρέατος, φρούτων, όπως τα μήλα και τα σταφύλια, τυριών, αλλά και στις εισαγόμενες από τις ΗΠΑ πλάκες χάλυβα που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα βαριά μηχανήματα, στους αγωγούς και στις βαριές κατασκευές.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 16,6 δισ. δολαρίων και συγκεκριμένα στο ουίσκι, στους χυμούς φρούτων και στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, που εισάγονται από τις ΗΠΑ σε διάφορες μορφές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης