Ξέχασαν τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και τώρα… τρέχουν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, 13:14
Ξέχασαν τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και τώρα… τρέχουν
Με εντατικό ρυθμό επιχειρούν στο υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑΝ να αποδώσουν περίπου 3.500 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν πολύ μεγάλο διάστημα και για το οποίο οι προβλέψεις του συμπληρωματικού μνημονίου και της αξιολόγησης είναι σαφείς.

Συγκεκριμένα, στο Μνημόνιο προβλέπεται πως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης του τρέχοντος Προγράμματος Προσαρμογής είναι ο υπολογισμός και η καταβολή 3.500 επικουρικών συντάξεων από το απόθεμα των περίπου 115.000 αιτήσεων, η ικανοποίηση των οποίων εκκρεμεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και συγκεκριμένα από την 1.1.2015 κι έπειτα.

Το υπουργείο Εργασίας άργησε χαρακτηριστικά να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο υπολογισμού τους και οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΝ παρέμειναν με «δεμένα χέρια».
Στην ίδια συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών ορίζεται ουσιαστικά πως θα πρέπει να έχει γίνει καταβολή επιπλέον 13.800 νέων επικουρικών συντάξεων έως το Μάιο του 2018.

Ο επικουρικός κλάδος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν δικαιούται τίποτα από την ειδική χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει με τον κλάδο εφάπαξ του ίδιου ταμείου, αλλά και τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση εκκρεμών εφάπαξ και κύριων συντάξεων αντίστοιχα.

Έτσι ο επικουρικός κλάδος του ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να επιτύχει τον παραπάνω διπλό μνημονιακό στόχο εξόφλησης εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (3.500 έως τον Δεκέμβριο 2018 και επιπλέον 13.800 μεταξύ Ιανουαρίου – Μαΐου 2018) με αποκλειστικά δικά του έσοδα, δηλαδή χωρίς καμία στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν λοιπόν να προέλθουν μόνο από ασφαλιστικές εισφορές και την αξιοποίηση της περιουσίας του.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, 13:20