Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών ως προς τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον νέο νόμο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώΌπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σε καλό κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών, σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στα 250.000 ευρώ από 280.000 που ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Το όριο της οφειλής, που είναι και το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νέας συμφωνίας, τοποθετείται έως τα 130.000 ευρώ.

Οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, τα κριτήρια της ένταξης

Στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου αναφέρονται τραπεζικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη εκπνέει οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου και έως τότε θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί όλες οι διεργασίες για την υιοθέτηση του νέου πλαισίου προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης