Πρώτα τους εργαζομένους και μετά τους εαυτούς τους φαίνεται πως βάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ό,τι αφορά στις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Αυτό επισημαίνουν αρμόδια στελέχη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο Capital. gr με βάση την εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού (πλην νοσοκομείων) στο 9μηνο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ενώ τα έσοδα από εργοδοτικές και εργατικές εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης είναι κατά 3% -6% μεγαλύτερα από τους αρχικούς στόχους, τα έσοδα από τις εισφορές των ίδιων των επαγγελματιών και των αγροτών για τη δική τους ασφάλιση παραμένουν κολλημένα στο ίδιο ποσό κάθε μήνα (160 -170 εκατ. ευρώ) από την αρχή του έτους, καθώς η εισπραξιμότητα κυμαίνεται μηνιαίως μεταξύ 60% -65%.

Με άλλα λόγια, το φαινόμενο που παρατηρείται πλέον είναι πως ενώ οι επαγγελματίες ως κοινωνική ομάδα κάνουν περισσότερες προσλήψεις προσωπικού (έστω και μερικής απασχόλησης, ως επί το πλείστον) και έτσι καταβάλλουν περισσότερες εισφορές, δεν αυξάνεται ούτε το πλήθος όσων επαγγελματιών καταβάλλουν τις δικές τους εισφορές, αλλά ούτε και τα ποσά που καταβάλλουν, τουλάχιστον όσοι πληρώνουν «έναντι».

Οι μόνες εισπράξεις από εισφορές επαγγελματιών οι οποίες φαίνεται πως πάνε καλύτερα είναι εκείνες από τις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία (τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΕΤΑΑ, ΟΓΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την πτώση που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, τα έσοδα από τις ρυθμίσεις ανέκαμψαν και με το παραπάνω τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ έτους. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, εισπράχθηκαν 119 εκατ. ευρώ από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα ταμεία.

Ο ξεχωριστός ρόλος του ΚΕΑΟ στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ επισημαίνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα.

Στο προσχέδιο αυτό επισημαίνεται πως «η μεταφορά των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και με ενιαίους κανόνες διαχείριση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνακόλουθα στην αύξηση των εισπράξεων από τις οφειλές αυτές».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στο Υπ. Εργασίας έχουν αναθεωρήσει τον στόχο για εισπράξεις από ρυθμίσεις οφειλών των επαγγελματιών και των αγροτών (δηλ. των μη μισθωτών) προς τα ταμεία από τα 750 εκατ. ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις τακτικές ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών για εφέτος «δείχνουν» 2 με 2,1 δισ. ευρώ (αν και είχαν βεβαιωθεί γύρω στα 3 δισ. ευρώ).

Με άλλα λόγια, τα προβλεπόμενα για εφέτος έσοδα του ΕΦΚΑ από τις τακτικές εισφορές των μη μισθωτών είναι μόλις και μετά βίας διπλάσια σε σχέση με τα έσοδα από παλιότερες εισφορές. Αυτό σημαίνει πως ο «μέσος» μη μισθωτός για κάθε 2 ευρώ που πληρώνει για τακτικές, μηνιαίες εισφορές πληρώνει άλλο 1 για εξόφληση ληξιπροθέσμων εισφορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης