Μόλις 120 εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες αιτήσεις στα πλαίσια του πολυδαίδαλου εξωδικαστικού μηχανισμού, που έχει τεθεί σε λειτουργία μετά από απαίτηση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους των επιχειρήσεων.

Οι φάκελοί των εταιρειών αυτών έχουν σταλεί στους πιστωτές τους και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθεί χρυσή τομή για τη ρύθμιση των χρεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση εντός του μήνα Οκτωβρίου αναμένονται και οι πρώτες ρυθμίσεις, όσο λίγες κι αν είναι αυτές.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών τους είναι εντυπωσιακά μεγάλο, αφού πάνω από 10 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο από αυτές μόνον οι 750 επιχειρήσεις, βρίσκονται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν την κατάθεση αίτησης. Η γραφειοκρατία όμως είναι μεγάλη, αφού απαιτείται η κατάθεση 25 εγγράφων και οι προϋποθέσεις ένταξης πολύ αυστηρές.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτεί άριστη προετοιμασία, αλλά και ειλικρίνεια, γιατί σε περίπτωση μη ένταξης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων που θα πετύχει ο οφειλέτης, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώχευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος, δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής και Γ.Γ. του ΟΠΕΜΕΔ, ο νόμος για τον Εξωδικαστικό ζητάει από την εταιρεία να δει το μέλλον της οργανωμένα, να ελέγξει η ίδια αν είναι βιώσιμη και να αντιμετωπίσει το σύνολο των πιστωτών της, κάτι που απαιτεί καλή προετοιμασία, τη συνεργασία δικηγόρων και φοροτεχνικών και απόλυτη ειλικρίνεια από πλευράς επιχειρηματιών.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης του Νόμου με τις πτωχευτικές διαδικασίες (άρθρο 14, παράγραφος 5), λέγοντας ότι , σε περίπτωση μη έγκρισης της αίτησης, η εταιρεία, που έχει θέσει στη διάθεση των πιστωτών της πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της, βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στην πτώχευση.

Το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο, στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συμφωνία που οικειοθελώς έκανε, καθώς τότε αναβιώνουν όλα τα χρέη και οι πιστωτές της μπορούν να τα κάνουν άμεσα απαιτητά.

Τέλος, τονίσθηκε ότι η φιλοσοφία του Νόμου που εισάγει την εξωδικαστική διαπραγμάτευση και στα χρέη των επιχειρήσεων απέναντι στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση μελετών βιωσιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης