Μέχρι το επόμενο Eurogroup η απόφαση για συμμετοχή ΔΝΤ

Μέχρι το επόμενο Eurogroup η απόφαση για συμμετοχή ΔΝΤ
H «Süddeutsche Zeitung» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «μέσα σε μία εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα σημειώνει: «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο «αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο. Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται προ ενός προβλήματος. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι εξαιτίας της ελάφρυνσης του χρέους η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη. Για τον λόγο αυτόν η παραίτηση από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχουν συμφωνήσει εσωτερικά σε μια γερμανική γραμμή, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο προκρίνει μια ''ήσυχη'' λύση. Ανοιχτό παραμένει όμως κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ να μειώσουν το χρέος της Αθήνας που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018, 08:02