Νέα μεγάλη αύξηση κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα των φορολογουμένων προς το Δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανήλθαν συνολικά στα 101,2 δισ. ευρώ, κάνοντας νέο άλμα τον Δεκέμβριο κατά 1,3 δις. Την ίδια ώρα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν λάβει κατασχετήριο από την εφορία και πλέον ζουν υπό το βάρος της αναγκαστικής είσπραξης, με την εφορία να τους δεσμεύει τραπεζικά υπόλοιπα αλλά και εισοδήματα από όλες τις πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης:

– τον περασμένο Δεκέμβριο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 101,85 δισ. ευρώ.

– τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν εντός του 2017, ανήλθαν σε 12,931 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 δις ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο. Σχεδόν όλο το ποσό αφορά σε φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογουμένους (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κ.λπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 4.068.857 ΑΦΜ έχουν «κοκκινίσει» στην εφορία, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260 άτομα, αφού πολλοί από αυτούς προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

– η φορολογική διοίκηση έχει ήδη επιβάλει κατασχέσεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε 1.050.077, παρουσιάζοντας μέσα σε μόνο έναν μήνα αύξηση κατά 14.781 οφειλέτες.

– από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης (π.χ. 100 δόσεις ή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων) εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία το 2017 περίπου 5,069 δις ευρώ, εκ των οποίων 2,687 δις από παλαιά χρέη και 2,391 δις από νέες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης