Τον σχεδιασμό ενός νέου, αναμορφωμένου κύκλου του προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα σε όλους τους δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, καθώς και σε 37 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ολοκληρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, με απόφαση του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, τα βασικά καινοτόμα στοιχεία του νέου προγράμματος αφορούν στην αποκλειστική του στόχευση σε αδύναμες ομάδες της αγοράς εργασίας, στην ολοκληρωμένη διάρθρωση και στο θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και, ιδίως, σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η απασχόληση, διάρκειας οκτώ μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση -όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως, ενδεικτικά, τη συντήρηση και την αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Κυριότερα, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, το αναμορφωμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης σπονδυλωτής παρέμβασης, η οποία με την παροχή -σε επόμενο στάδιο- εξειδικευμένης και πιστοποιημένης θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από την τοπική αγορά εργασίας θα οδηγεί στην ομαλή επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Η αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και η ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης απαιτεί οργανωμένο σχέδιο, στοχευμένες παρεμβάσεις, καθαρές λύσεις. Σπασμωδικές ενέργειες, ευκαιριακοί σχεδιασμοί και πελατειακές λογικές στην υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης καταφέρνουν μόνο να παγιδεύουν τους ανέργους και τις τοπικές κοινωνίες σε λάθος κατευθύνσεις.

»Εφαρμόζοντας στην πράξη την αταλάντευτη προσήλωση του υπουργείου και της κυβέρνησης στον στόχο της δομικής μείωσης της ανεργίας, χτίζουμε στη βάση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά θεραπεύουμε πληγές του παρελθόντος και βελτιώνουμε ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης.

»Προχωράμε, λοιπόν στην ουσιαστική αναμόρφωση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς για 35.000 ανέργους, με εστίαση στους πιο αδύναμους της αγοράς εργασίας και με συνοδευτικές υπηρεσίες ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους, ώστε να κατευθυνθούν με αξιώσεις σε σταθερές θέσεις εργασίας της κάθε τοπικής οικονομίας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης