«Κόκκινο» χτυπάει η φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, για τους οποίους το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέους ελέγχους.

Ειδικότερα, για τις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως γιατροί και δικηγόροι, το ΥΠΟΙΚ έχει καταρτίσει σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα όπως η εντονότερη φυσική παρουσία ελεγκτών αλλά και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες σχεδιάζουν:

Εξάλλου, πολλοί είναι οι κλάδοι που παρουσιάζουν υψηλή απόκρυψη εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να μην μπορούν να πιστοποιήσουν την παραβατικότητα– Την παρουσία των ελεγκτών έξω από την επαγγελματική εγκατάσταση του επαγγελματία (π.χ. γιατρού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Για παράδειγμα, οι ελεγκτές θα βρίσκονται έξω από ένα ιατρείο και για δύο ώρες κάθε ημέρα θα καταγράφουν τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο. Εν συνεχεία, θα μπαίνουν στο ιατρείο και θα ελέγχουν τον αριθμό των αποδείξεων που έχουν κοπεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους έξω από το ιατρείο. Έτσι το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί να διαπιστώνεται σε τι ποσοστό δεν κόβονται αποδείξεις και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

-Την παρουσία ελεγκτών πάνω από τις ταμειακές μηχανές σε νυχτερινά κέντρα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Με τον τρόπο αυτόν θα καταγράφεται, σύμφωνα με το capital.gr, o πραγματικός τζίρος μίας ημέρας και στη συνέχεια θα γίνονται συγκρίσεις με τον τζίρο που κατέγραψε η επιχείρηση στις ταμειακές μηχανές της χωρίς την παρουσία των ελεγκτών. Η απόκλιση θα αποτελεί σημαντική ένδειξη φοροδιαφυγής. Η επιχείρηση συνακόλουθα θα μπαίνει στην «blacklist» και θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο για συνεχείς φορολογικούς ελέγχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Την επικέντρωση των ελεγκτών στην αναζήτηση τιμολογίων για κάθε επαγγελματική προμήθεια και δαπάνη των ελεύθερων επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται στο μικροσκόπιο η φοροδιαφυγή σε επίπεδο χονδρικής. Σε καταστήματα εστίασης θα ελέγχονται τιμολόγια για κάθε προμήθεια και συναλλαγή που έχουν πραγματοποιήσει.

-Τη διασταύρωση των αποζημιώσεων κλάδου υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών με τα φορολογικά δεδομένα των ιατρών που εμφανίζονται να έχουν παράσχει ιατρικές υπηρεσίες. Εάν εντοπίζεται κάτι «ύποπτο», οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου θα ζητούν ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Παράλληλα, θα ενεργοποιούνται και οι έλεγχοι με τις έμμεσες τεχνικές υπολογισμού του εισοδήματος, όπου υπολογίζονται και αθροίζονται κάθε είδους δαπάνες του ελεγχομένου.

Αρμόδια στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κρατούν, πάντως, μικρό καλάθι σχετικά με τα αποτελέσματα που θα έχουν οι νέες αυτές τακτικές. Όπως αποτυπώθηκε εφέτος το καλοκαίρι από τους ελέγχους σε καταστήματα, η παραβατικότητα παραμένει υψηλή, παρά την απειλή «λουκέτου» ακόμη και για 10 ημέρες.

Εξάλλου, πολλοί είναι οι κλάδοι που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να μην μπορούν να πιστοποιήσουν την παραβατικότητα.

Στους γιατρούς διαπιστώθηκε το ποσοστό παραβατικότητας να είναι κάτω του 20%. Σύμφωνα με κύκλους της ΑΑΔΕ, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως οι γιατροί έχουν συμμορφωθεί ξαφνικά με τη φορολογική νομοθεσία. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν, η τακτική ελέγχων στον εν λόγω κλάδο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η ποινή του λουκέτου, έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος.

Αλλά ακόμη κι αν οι ελεγκτές μπουν σε κάποιο ιατρείο, ο επαγγελματίας μπορεί να ισχυριστεί – ενδεχομένως ψευδώς – πως δεν έχει ολοκληρωθεί η παροχή των υπηρεσιών στον πελάτη του.

Από τη στιγμή που το λουκέτο για λόγους (και) κοινωνικούς δεν μπορεί να επιβληθεί ως ποινή για συγκεκριμένους κλάδους (ιατρεία, οίκοι ευγηρίας, ξενοδοχεία), έχει προβλεφθεί η θέσπιση υψηλότερων προστίμων συγκριτικά με αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται πως ακόμη και τα εν λόγω πρόστιμα δεν μπορούν να αποτελέσουν καταλυτική τροχοπέδη για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της μη έκδοσης αποδείξεων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης