Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ. Εργασίας με βάση την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με το πώς θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων, μελών, κ.λπ. εταιρειών με βάση τα μερίσματα που λαμβάνουν.

Στην εν λόγω απόφαση ενσωματώθηκαν επίσης οι πρόσφατες αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων που είναι μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, μέλη Δ.Σ. AE με συμμετοχή άνω του 3% στο κεφάλαιο, διαχειριστές ΙΚΕ, εταίρο Mονοπρόσωπης IKE κ.λπ.), το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα για την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί στο ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (μερίσματα).

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, τα πιο σημαντικά θέματα είναι τα ακόλουθα:

► Για το έτος 2017, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων καταβολής εισφορών που υπάγονται στην παρούσα απόφαση και στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

► Ως καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά τα ανωτέρω νοείται το ποσό, όπως αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 έως 27 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) (εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα), όπως ισχύει κάθε φορά.

► Από 1.1.2018 και για κάθε επόμενο έτος, στη βάση υπολογισμού όπως περιγράφεται στην προαναφερόμενη παράγραφο, συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

► Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών.

► Όσον αφορά ειδικότερα στα εισοδήματα που αντιστοιχούν στις δραστηριότητες-ιδιότητες που περιγράφονται στο άρθρο 1 στοιχ. δ – η1 της απόφασης, το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα αντιστοιχεί στο ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 362 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης