Το οπλοστάσιό του στον πόλεµο κατά της πανδηµίας εµπλουτίζει ο Ο.Α.Ε.Δ. το αµέσως επόµενο διάστηµα, δροµολογώντας τρία νέα προγράµµατα επιδοτούµενης απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους, τα οποία θα «τρέξουν» µαζί µε τα 7 ήδη ανοιχτά προγράµµατα συνολικά 38.600 επιδοτούµενων νέων θέσεων εργασίας.

Όπως εξηγεί στο Epsilon7 o διοικητής του Οργανισµού Σπύρος Πρωτοψάλτης, πρόκειται αφενός για δύο ακόµα νέα προγράµµατα απασχόλησης µε 12.000 επιπλέον επιδοτούµενες θέσεις, και αφετέρου για ένα βελτιωµένο πρόγραµµα επιχειρηµατικότητας για 3.000 ανέργους, µε έµφαση στην ψηφιακή οικονοµία και στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πρωτοψάλτης εκφράζει την πεποίθησή του ότι τα έκτακτα µέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση µαζί µε το πλέγµα των δράσεων επιδοµατικής πολιτικής και των προγραµµάτων ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης που υλοποίησε ο Ο.Α.Ε.Δ. αντιµετώπισαν αποτελεσµατικά τις συνέπειες της πανδηµίας στην αγορά εργασίας. Υποστηρίζει πως την εικόνα αυτή αποτυπώνουν τόσο τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όσο και η πτωτική τάση των εγεγραµµένων ανέργων το τελευταίο διάστηµα στο µητρώο εγεγραµµένων ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ..

Ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. τονίζει πως το δίχτυ κοινωνικής προστασίας του Ο.Α.Ε.Δ. προσέφερε την «αναγκαία ανακούφιση στο εργατικό δυναµικό», κάνοντας λόγο για επιδόµατα, παροχές και βοηθήµατα ύψους 1.6 δισ. ευρώ, καθώς και για επιπλέον 400 εκατ. ευρώ σε έκτακτες δράσεις, που ενίσχυσαν κυρίως τους εργαζόµενους σε τουρισµό και επισιτισµό, τους µακροχρόνια ανέργους και τις εργαζόµενες µητέρες.

Σηµειώνει µάλιστα πως «από τον Ιούνιο έως τον Δεκέµβριο ενεργοποιήθηκαν συνολικά 11 προγράµµατα, που έδωσαν την ευκαιρία σε 70.000 ανέργους να εργαστούν σε επιδοτούµενες θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, παρά τα lockdown και τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραµµάτων επιδότησης της εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. κατέγραψε σηµαντική αύξηση σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, καταγράφοντας διαδοχικά ρεκόρ σε µηνιαία και τριµηνιαία βάση».

Η πανδηµία επέφερε αξιοσηµείωτη επιτάχυνση στην ψηφιακή µετάβαση του Ο.Α.Ε.Δ..

Ήδη από τον Μάρτιο του 2020 η εγγραφή στο µητρώο ανέργων και η αίτηση για επίδοµα ανεργίας είναι ψηφιακές. Ο κ. Πρωτοψάλτης παρουσιάζει στο Epsilon7 τον νέο ψηφιακό Ο.Α.Ε.Δ. και τους σχεδιασµούς, τόσο για την ενίσχυση της επαγγελµατικής κατάρτισης µε στόχευση τις ψηφιακές δεξιότητες, όσο και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης