Σε μελέτη Ελλήνων οικονομολόγων (Αρταβάνης κ.ά.) επανέρχεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το σημαντικό πρόβλημα φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, το 40% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών δεν δηλώνεται, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο η παραοικονομία στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταπολεμηθεί, ο Οργανισμός επικροτεί τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών παντού.

Στην έκθεσή του υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα πρέπει να καθιερωθεί και να επεκταθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία.

Κρίσιμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρεί ο ΟΟΣΑ τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα αιρετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, όπως στην περίπτωση της Φινλανδίας, όπου βιντεοσκοπούνται και ταυτοποιούνται οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και διαβιβάζονται οι σχετικές πληροφορίες της ταυτότητας του προσώπου που κάνει την ανάληψη στις φορολογικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρακτικά, επιχειρείται έτσι να καταγραφεί η κατοχή μετρητών, η οποία στη συνέχεια συνήθως χρησιμοποιείται για απρόσωπες και ανώνυμες δαπάνες για τις οποίες δεν εκδίδονται παραστατικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης