ΟΟΣΑ: Τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι εύθραυστα λόγω δημογραφικής γήρανσης και «μαύρης εργασίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 13:33
ΟΟΣΑ: Τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι εύθραυστα λόγω δημογραφικής γήρανσης και «μαύρης εργασίας»

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν μπροστά στην επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και τον πολλαπλασιασμό των άτυπων θέσεων εργασίας --ανεξάρτητων και μερικής απασχόλησης--, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ενώ το 1980 υπήρχαν δύο πολίτες άνω των 65 ετών για κάθε 10 ενεργούς, σήμερα είναι τρεις ανά 10 και το 2060 αναμένεται ότι θα είναι έξι ανά 10, διευκρινίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μπροστά σ' αυτή την προβλεπόμενη εξέλιξη, καλεί να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν να επανεξετάσουν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα που υιοθετήθηκαν σ' ένα πλαίσιο κρίσης» εξήγησε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στους δημοσιογράφους ο Ερβέ Μπουλόλ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, ειδικός στις συντάξεις και στη δημογραφική γήρανση.

Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της τάσης για χρηματοοικονομική χαλάρωση, επειδή τα διορθωτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν «σε πολλές περιπτώσεις αποκάλυψαν αδυναμίες που είναι δομικές και τα μέτρα που ελήφθησαν στόχευαν στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων τάσεων, κυρίως δημογραφικών, που δεν έχουν σταματήσει».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 15:27