Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η πορεία του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι καταναλωτές «αδιαφόρησαν» ή τουλάχιστον εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί τόσο με την αντικατάσταση των συσκευών τους αλλά και με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στο ράφι.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικών ειδών βρίσκονται σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» καθώς δεκάδες χιλιάδες μονάδες(ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες) βρίσκονται αδιάθετα στις αποθήκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτω από αυτή την κατάσταση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Το υπουργείο με την παράταση αυτή δείχνει να πιστεύει ότι όσοι έχουν εκπτωτικά κουπόνια στα χέρια τους για κάποιους λόγους δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αγορές τους και ότι μια χρονική παράταση θα έλυνε το πρόβλημα. Τι γίνεται όμως με τις εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών που έκαναν αίτηση και αυτή είναι επιλαχούσα;

Ίσως εκεί βρίσκεται το κλειδί της λύσης του προβλήματος, αλλά το υπουργείο δεν προχώρησε στην ένταξη και μέρους των αιτήσεων αυτών στους δικαιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα κλιματιστικά. Το πρόγραμμα καθυστέρησε σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεκινήσει κι όσοι είχαν ανάγκη κλιματιστικού εκμεταλλεύθηκαν εκπτώσεις και προσφορές για τις αγορές τους χωρίς να περιμένουν την επιδότηση.

Όλα αυτά στέρησαν σημαντικά έσοδα από την αγορά, η οποία φέτος κινείται σε επίπεδο επταμήνου με ποσοστό -11,1% σε πωλήσεις τεμαχίων και με -5,1% σε τζίρο και αυτό εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να αντιστραφεί έως το τέλος του χρόνου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης