Περσινή "συνταγή" για τον ΕΝΦΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, 08:35
Περσινή "συνταγή" για τον ΕΝΦΙΑ
Επανάληψη του περσινού μοντέλου για τον εφετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Επανάληψη του περσινού μοντέλου για τον εφετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη ΒουλήΩς εκ τούτου, ο φόρος εφέτος, όπως και πέρυσι, θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης είναι ο Ιανουάριος του επόμενου έτους.

Σε άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει το έργο της συνεχούς επικαιροποίησης των αξιών που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές αντικειμενικές.

Τα ακίνητα θα φορολογούνται βάσει των νέων αυτών αξιών. Να σημειωθεί ότι η ευθυγράμμιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες αποτελεί προαπαιτούμενο του ελληνικού προγράμματος με τους δανειστές που πρέπει να έχει υλοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζονται τα εξής:

«Για την υλοποίηση των επιταγών του ν. 4336/2015 στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, σύμφωνα με την υποπερ. ν. της περ. 2.2 της παραγράφου Γ του άρθρου 3 του νόμου αυτού, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται προς υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος αξιών ακινήτων, ώστε να επιτευχθεί μία κατά το δυνατόν ακριβέστερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.

»Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων με ονομασία "Τράπεζα Αξιών Ακινήτων" που έχει δημιουργηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα "ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ" (Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.), προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων».

Με μια τρίτη τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 έως και το τέλος Οκτωβρίου. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η διόρθωση λαθών που έγιναν με τους κωδικούς 037-038 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, 08:43