Προσφορά τελευταίας ευκαιρίας για κόκκινα δάνεια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, 17:07
Προσφορά τελευταίας ευκαιρίας για κόκκινα δάνεια
Να ξαναζωντανέψουν τα «νεκρά δάνεια» επιδιώκουν οι τράπεζες λίγο πριν τα πουλήσουν σε επιθετικά funds προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, αλλά οπωσδήποτε μεγαλύτερο από αυτό που θα λάβουν από τους ξένους αγοραστές.

Πρόκειται για χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που οι τράπεζες θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν στο σύνολό τους.

Αυτά είναι στην πλειονότητά τους μικρά δάνεια, που παρά τις οχλήσεις ο δανειολήπτης δεν ενδιαφέρεται να εξοφλήσει και σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται καν. Το πρόβλημα είναι ότι αγγίζουν τα… 2 δις ευρώ.

Οι τράπεζες, λοιπόν, προσφέρουν στους δανειολήπτες αυτά τα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, με περικοπή της οφειλής ακόμη και σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η μία μετά την άλλη οι τράπεζες στέλνουν σημειώματα σε χιλιάδες πελάτες τους για να διευθετήσουν τα χρέη τους με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση και πριν τα αγοράσουν τα funds.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια των τραπεζών να εισπράξουν αυτά τα δάνεια.

Βάσει νόμου πριν τα δάνεια περάσουν στα fuds η τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους πελάτες της.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, που περιλαμβάνεται στις προσπάθειες των τραπεζών να εισπράξουν κάποια από τα κόκκινα δάνεια.

Αυτή των δανειοληπτών που έχουν φύγει από τη ζωή και δεν εμφανίζονται κληρονόμοι για να συνεχίσει η απαίτηση. Και εκείνοι όμως που έχουν καταδικαστεί για άλλα χρέη και βρίσκονται ήδη στις φυλακές μη έχοντας κανένα περιουσιακό στοιχείο ή δυνατότητα αποπληρωμής οποιασδήποτε οφειλής. Δεν πρόκειται όμως μόνο για μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια των τραπεζών να εισπράξουν αυτά τα δάνεια

Στην πρώτη περίπτωση, δανειολήπτες με χρέη για παράδειγμα 10.000 ευρώ από πιστωτική ή προσωπικό δάνειο μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το χρέος έως και των 9.000 ευρώ και να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ σε δόσεις, που θα καθοριστούν από την τράπεζα.

Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι τόκοι, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.

Με την επιστολή που θα λάβουν μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα για ρύθμιση πριν το δάνειό τους περάσει στα χέρια fuds.

Μια άλλη τράπεζα θα «ρυθμίσει» 60.000 δανειολήπτες με κούρεμα που φθάνει το 70% ως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων, προσφέροντας σεισάχθεια για το 90% του υπολοίπου.

Άλλη τράπεζα προχωρά σε κούρεμα κοντά στο 70% της αρχικής οφειλής και συνολικά 90% αν ληφθούν υπόψη τόκοι και λοιπές χρεώσεις. Το «πακέτο» της Εθνικής αφορά σε περίπου 180.000 δανειολήπτες.
Σε ανάλογα πακέτα θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν άμεσα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, 17:10