Προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018, 14:45
Προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης
Στην πρώτη θέση επιστρέφουν οι εργαζόμενοι, που τους οφείλονται δεδουλευμένα από επιχειρήσεις που καταρρέουν ή βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ενώ όσο κι αν ακούγεται παράδοξο θωρακίζονται ακόμη περισσότερο και οι τράπεζες, αν και υποχωρούν στη σχετική λίστα.

Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποκαθιστούν την τάξη όσον αφορά τους εργαζόμενους, που από το 2015 είδαν μεγάλα χρηματικά ποσά από εργασία(δεδουλευμένα) να χάνονται, καταδικάζοντας οικογένειες σε ανέχεια, δυσπραγία και πολλές φορές απελπισία.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων, που θα προηγούνται έναντι όλων αφορούν μόνο έξι μηνών δεδουλευμένα και κατά τις λοιπές οφειλές, θα υποχωρούν προς το τέλος της σχετικής λίστας.
Η πληρωμή των εργαζομένων διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και άρα δεν κινδυνεύει το δάνειο που έχει δώσει η τράπεζα στην επιχείρηση
Ειδικότερα, με βάση την αλλαγή στη σειρά κατάταξης των πιστωτών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συμφωνήθηκε με τους «θεσμούς» και αναμένεται να ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο, στην πρώτη θέση ικανοποίησης των πιστωτών κατατάσσονται πλέον οι εργαζόμενοι της επιχείρησης (για δεδουλευμένα 6 μηνών) και οι φόροι υποθηκευμένων ακινήτων (π.χ. ΕΝΦΙΑ).
Τράπεζες και Δημόσιο με υποθήκες ακολουθούν στη δεύτερη θέση και Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι (για περαιτέρω χρέη αν υπάρχουν) στην τρίτη θέση.

Μέχρι σήμερα, η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών που είχε ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο το 2015 ήταν:

-τράπεζες και Δημόσιο με υποθήκη κατά 65% στην πρώτη θέση,

-Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι κατά 25% στη δεύτερη θέση και

-λοιποί πιστωτές στην τρίτη θέση.

Πριν δε από την αλλαγή του 2015, η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών ήταν

-Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι στην πρώτη θέση,

-τράπεζες με υποθήκη στη δεύτερη,

-λοιποί πιστωτές στην τρίτη θέση και κάτω.

Η θωράκιση των τραπεζών με την ψήφιση των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αποτελεί ισχυρό εχέγγυο για τις τράπεζες, τόσο ενόψει των stress tests, όσο και για την αξιολόγησή τους από τους διεθνείς επενδυτές.
Με την αλλαγή στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών, οι τράπεζες θα ικανοποιούνται στην πράξη στο 100% για τις απαιτήσεις τους ως ενυπόθηκοι δανειστές, από 65% που ισχύει σήμερα
Με την αλλαγή στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών, οι τράπεζες θα ικανοποιούνται στην πράξη στο 100% για τις απαιτήσεις τους ως ενυπόθηκοι δανειστές, από 65% που ισχύει σήμερα, αφού προηγουμένως θα έχουν εξοφληθεί από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ.

Κατόπιν αυτού, ισχυροποιείται άμεσα η αξία των ενεχύρων των τραπεζών έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτιώνεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητά τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών.

Αν και εκ πρώτης όψεως η σειρά ικανοποίησης των τραπεζών ως πιστωτών φαίνεται να υποβαθμίζεται με την τελευταία αλλαγή στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εντούτοις ισχυροποιείται με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο, παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη έναντι δανείων που θα χορηγούν προς επιχειρήσεις.

Και αυτό διότι οι τράπεζες, όχι μόνο θα αποζημιώνονται ως ενυπόθηκοι δανειστές στο 100% της απαίτησής τους αντί του 65% σήμερα (και από το υπόλοιπο 35% εφόσον από αυτό απομείνει κάτι μετά την ικανοποίηση των άλλων πιστωτών).
Αλλά και επειδή οι δύο προηγούμενες απαιτήσεις στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών (δηλαδή η πληρωμή των εργαζομένων της επιχείρησης και του ΕΝΦΙΑ), λειτουργούν υπέρ των τραπεζών.

Αφενός, η πληρωμή των εργαζομένων διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και άρα δεν κινδυνεύει το δάνειο που έχει δώσει η τράπεζα στην επιχείρηση.Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ζητούν από φέτος να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες, θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό, είτε ότι έχουν εξοφλήσει, είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους και τον ΕΦΚΑ.

Αφετέρου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνδέεται με τα ακίνητα, ισχυροποιεί τα collaterals των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018, 14:46