Κρίσιμο τετ α τετ του κυβερνητικού επιτελείου με τους διευθυντές των συστημικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με απώτερο στόχο την εξεύρεση της «χρυσής τομής» για το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα βασιστεί στους εξής άξονες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμο τετ α τετ του κυβερνητικού επιτελείου με τους διευθυντές των συστημικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με απώτερο στόχο την εξεύρεση της «χρυσής τομής» για το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη– Πλαφόν προστασίας πρώτης κατοικίας για σπίτια η αντικειμενική αξία των οποίων δεν θα ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Το πλαφόν του εισοδηματικού κριτηρίου θα αφορά σε δανειολήπτες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Οι εν λόγω πολίτες θα πρέπει να ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους (με επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο και ενδεχομένως κούρεμα) και επιπλέον θα πάρουν επιδότηση από το Δημόσιο για τη δόση που θα προκύψει από τη ρύθμιση.

– Στον νέο νόμο θα μπορούν να ενταχθούν πολίτες, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα.

– Πέραν των στεγαστικών θα μπορούν να ενταχθούν στον νόμο και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Φυσικά, θα πρέπει να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η ρύθμιση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της (επιμήκυνση, κούρεμα κ.ο.κ.) θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Δεοντολογίας.

– Το κούρεμα, όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις.

– Η επιμήκυνση του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος ηλικίας του δανειολήπτη.

– Το επιτόκιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα έχει ως βάση το Euribor συν 150-200 μονάδες βάσης.

Σε τεντωμένο σχοινί

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, αναμένεται να είναι σκληρές, όπως διαφάνηκε και από τις συζητήσεις των περασμένων ημερών.

Το κυβερνητικό επιτελείο είχε υπ’ όψιν μια πιο ευρεία πρόταση που θα συμπεριλάμβανε μεγαλύτερα πλαφόν. Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αποσύρθηκε τελικά, υποστήριζε την προστασία της α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία 150.000 έως 250.000 ευρώ και εισόδημα δανειολήπτη έως 35.000 ευρώ.

Ως «αντάλλαγμα» τα πιστωτικά ιδρύματα αποδέχθηκαν στο νέο πλαίσιο να μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με στεγαστικό δάνειο, ακόμη κι αν έχουν πτωχευτική ιδιότητα (όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες). Επίσης, δέχτηκαν να περιληφθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία.

Εκτός απροόπτου, σήμερα το απόγευμα, στις 18.00, αναμένεται να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση των δύο μερών. Η νέα συνάντηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής. 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης