Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την αρμοδιότητα αναφορικά με το σχέδιό της να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, αναφέρει σε νομική του γνωμοδότηση το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα περαιτέρω πλήγμα στην πρόταση της ΕΚΤ.
Για να αποτραπεί η συσσώρευση νέου επισφαλούς χρέους εκτός αυτού που υπάρχει ήδη ύψους σχεδόν 850 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ θέλει να εισάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές
Για να αποτραπεί η συσσώρευση νέου επισφαλούς χρέους εκτός αυτού που υπάρχει ήδη ύψους σχεδόν 850 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ θέλει να εισάγει νέες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης μιας προθεσμίας δύο ετών για τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις προβλέψεις από τον Ιανουάριο, για τυχόν προσφάτως ταξινομημένο μη εξασφαλισμένο χρέος.

Το προσχέδιο θα διατεθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη εβδομάδα και έχει συγκεντρώσει την αντίδραση διάφορων πλευρών, όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, του άλλου νομοθετικού σώματος της Ένωσης που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των μελών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μη δεσμευτικό έγγραφο του Συμβουλίου, που έχει στην κατοχή του το Reuters, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης, «αποτρέπει την ΕΚΤ από το να υιοθετήσει εργαλεία μη δεσμευτικού δικαίου, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις οδηγίες της ΕΚΤ στις τράπεζες για τα NPLs».

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει μέτρα «που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τραπεζών με τα κριτήρια για την ελάχιστη πρόβλεψη, τα οποία δεν είναι, ή δεν είναι ακόμη, το αντικείμενο εναρμόνισης από το νομοθετικό όργανο της ΕΕ», δήλωσε.

Οι κανόνες της ΕΕ αναφέρουν ότι οι εποπτικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν δεσμευτικά μέτρα για τα κεφάλαια σε συγκεκριμένες τράπεζες, αλλά όχι σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters, θα συζητηθεί από τους οικονομικούς εκπροσώπους των κρατών της ΕΕ όταν συναντηθούν για να προετοιμάσουν τη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup.

«Τα κράτη της ΕΕ συνήθως ακολουθούν τις νομικές γνωμοδοτήσεις, αν και οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης