ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η εξαίρεση ορισμένων ειδικοτήτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, 18:19
ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η εξαίρεση ορισμένων ειδικοτήτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας μένουν οριστικά εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων συγκεκριμένες ειδικότητες που είχαν εξαιρεθεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις του, απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο κλπ, ζητώντας να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η επταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώνοντας τη σχετική απόφαση του υπουργού  Εργασίας, έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής  για να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια, το 2010 υπεγράφη  «μνημόνιο συνεργασίας» που προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Με το νέο  ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) που ακολούθησε, καθορίστηκε  ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και  εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, 18:19