Στο 19,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το α’ τρίμηνο εφέτος, μειωμένο κατά δύο μονάδες από το 21,2% του α’ τριμήνου πέρυσι και αυξημένο κατά μισή μονάδα από το 18,7% του δ’ τριμήνου 2018. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 907.061 άτομα και αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκε κατά 9,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από το σύνολο των ανέργων, περίπου 590.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν επίσης τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους σταμάτησαν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,2%) είτε διότι απολύθηκαν (21,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών (23,1%) εργαζόταν στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (31,8%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 19,1%.

Η πλειονότητα των ανέργων (64,9%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92% των ανέργων αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 20%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 15,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15- 19 ετών, στη δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30- 44 ετών, στο νότιο Αιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.814.005 άτομα και μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης