Στο τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ με το Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, από τις 30 Σεπτεμβρίου στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να πληρωθεί μαζί με τη δεύτερη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των σημειωμάτων θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στη φορολογία εισοδήματος. Δηλαδή θα πληρωθούν η πρώτη και η δεύτερη δόση μαζί χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων που είναι έξι και λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ τον μήνα Σεπτέμβριο να πληρώσουν δύο μαζί δόσεις χωρίς κάποια επιβάρυνση τον μήνα Οκτώβριο, όπως έγινε και με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων» ανέφερε.

«Η σχετική διάταξη θα νομοθετηθεί άμεσα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι και όσοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια ή συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών, το 30%-40% των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος κι αν αυτός έχει αποπληρωθεί με τον ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9.

Πρακτικά δηλαδή όσες αλλαγές έγιναν στο Ε9 της χρήσης του 2019 ενσωματώνονται στον υπολογισμό του φετινού φόρου. Όσοι τροποποίησαν την περιουσιακή τους κατάσταση το 2019 (π.χ. λόγω κτηματολογίου, ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων, ημιυπαίθριους χώρους κ.λπ.) θα δουν τον φετινό τους φόρο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης