Σχέδιο κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας καταρτίζει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δήλωσή της στο συνέδριο της Prodexpo η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως «στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός».
Ακόμα και στις περιοχές που αναμένονται μειώσεις, αυτές θα είναι μικρές, έτσι ώστε να μη μειωθούν αισθητά τα έσοδα από τους φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίεςΤο σχέδιο πάντως «σκοντάφτει» στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να γίνουν, καθώς το υπουργείο έχει εντοπίσει περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είναι πιο μικρές από τις εμπορικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To YΠΟΙΚ εξηγεί πως η τιμή ζώνης είναι η ανά τετραγωνικό φορολογική αξία για νεόδμητη κατοικία πρώτου ορόφου. Συνεπώς, σε παλιά κτίσματα η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή ζώνης.

Προς το παρόν πάντως η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στα «χαρτιά» και προσκρούει επίσης στις προθέσεις των δανειστών οι οποίοι έχουν δηλώσει πως δεν αποδέχονται την κατάργηση του εν λόγω φόρου.

Ειδική επιτροπή που συστάθηκε προκειμένου να επικαιροποιήσει τις αντικειμενικές αξίες και να τις ευθυγραμμίσει με τις εμπορικές, έχει ήδη κρίνει πως θα γίνουν αυξήσεις (ως προς τις αντικειμενικές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και στις περιοχές που αναμένονται μειώσεις, αυτές θα είναι μικρές, έτσι ώστε να μη μειωθούν αισθητά τα έσοδα από τους φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Στις χθεσινές της δηλώσεις, η κα. Παπανάτσιου, ξεκαθάρισε ότι πυρήνας του συστήματος υπολογισμού των νέων τιμών ζώνης είναι ένας ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος δημιουργήθηκε από την ειδική επιτροπή του ΥΠΟΙΚ.

Τα βασικά στοιχεία του εν λόγω αλγορίθμου είναι κατά την υφυπουργό:

– στοιχεία από την ΤτΕ για τις τιμές των ακινήτων.
– το τίμημα που δηλώνεται κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων που παρακολουθούνται και καταγράφονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
– τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στην εφαρμογή ηλεκτρονικής θεώρησης μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων.

Με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών το υπουργείο προσδοκά να αποκομίσει έσοδα 3,2 δισ. ευρώ, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί τη «μεταβίβαση» του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους από τα χαμηλής αξίας ακίνητα, στα υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι όποιες μεταβολές γίνουν, θα κινηθούν στη ζώνη του 10% έως 15%, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή είναι η εξίσωση των τιμών να έχει γίνει έως το τέλος του 2017.

Στο θέμα της εξίσωσης των τιμών των ακινήτων η υφυπουργός ανέφερε ότι δρομολογείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης