Η Γαλλία ήταν πρωταθλήτρια πέρυσι στις κοινωνικές δαπάνες -όπως είναι αυτές για τις συντάξεις, την υγεία και τα επιδόματα ανεργίας- που ανήλθαν στο 31% του εθνικού εισοδήματός της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Οι κοινωνικές δαπάνες της Γαλλίας ήταν σημαντικά υψηλότερες από το 20% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ είναι πολύ μεγάλη η αντίθεση με το Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, με τις κοινωνικές δαπάνες να αντιστοιχούν μόνο στο 7,5% του εθνικού εισοδήματος.
Σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Ελβετία, ο ιδιωτικός τομέας παίζει μεγάλο ρόλο στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων ή ασφάλισης υγείας. Αν υπολογισθεί συνολικά η δημόσια και η ιδιωτική χρηματοδότηση, η Γαλλία παραμένει στην πρώτη θέση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με συνολικές κοινωνικές δαπάνες ίσες με το 30% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των δημόσιων κοινωνικών δαπανών ανέρχεται στο 19%.

Αν και η γενναιοδωρία της Γαλλίας όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια διατηρεί την εισοδηματική ανισότητα στη χώρα κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» έδειξαν μία βαθειά ριζωμένη πεποίθηση ότι, παρά ταύτα, το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης